Agris.cz - agrární portál

Reuters: Japonská whisky slaví 100 let, země zažívá rozkvět malých palíren

4. 12. 2023 | ČTK

Společnost Shizuoka vyrábí whisky v palírně, která stále používá cedr z nedalekých lesů. Shizuoka patří do nové vlny japonských nezávislých producentů whisky, kteří se snaží uspokojit rostoucí celosvětovou poptávku. Letos je to 100 let od založení první palírny whisky v zemi, a to firmou Suntory ve městě Jamazaki. Píše to agentura Reuters.

Suntory je nyní jedničkou na domácím trhu. V zemi je ale více než 100 licencovaných palíren, což je dvakrát více než před deseti lety, a každá z nich se snaží prosadit na rychle rostoucím trhu.

Oheň z cedrového dřeva, který používá Shizuoka, je jednou z několika novinek, kterými se řemeslné palírny snaží odlišit. A přestože jsou tyto podniky ve srovnání s nápojovými giganty jako Suntory malé, jejich ambice jsou světové.

Firmu Shizuoka Distillery vlastní čtyřiapadesátiletý Taikó Nakamura. Inspirací k založení palírny mu byl v roce 2016 výlet do Skotska.

"Viděl jsem tam palírnu a byl jsem ohromen, jak toto malé místo v hornaté krajině prodává whisky po celém světě," řekl. "Tak mě napadlo, že by bylo zábavné vyrábět vlastní whisky a pak mít po celém světě lidi, kteří si ji budou vychutnávat," dodává.

Rozmach řemeslných palíren whisky v Japonsku následuje po rozkvětu a následném pádu tohoto odvětví. Na japonské jednosladové a míchané whisky se dlouho pohlíželo jako na podřadné napodobeniny skotské whisky. Kolem roku 2008 ale začaly sbírat mezinárodní ocenění, což vyvolalo vysokou celosvětovou poptávku, která v roce 2015 prakticky vyprázdnila sklady do poslední kapky. Tento nedostatek prudce zvýšil ceny. Sada 54 lahví od průkopníka japonské řemeslné whisky Ichiro's Malt se v roce 2020 na aukci v Hongkongu prodala za 1,5 milionu dolarů (33,7 milionu Kč). Nedávno aukční síň Sotheby's nabídla v aukci podle svého tvrzení nejcennější sbírku japonské whisky, v čele s lahví starou 52 let, která se prodala za 300.000 liber (8,4 milionu Kč).

Velcí výrobci Suntory a Nikka, divize výrobce piva Asahi Group, strávili posledních deset let zvyšováním kapacit a zásob tohoto destilátu, který musí ztrát nejméně tři roky, aby mohl být podle standardů z roku 2021 považován za "japonskou whisky". Firma Suntory, která je největším a nejznámějším výrobce whisky v Japonsku, nedávno investovala deset miliard jenů (1,5 miliardy Kč) do modernizace svých palíren, včetně závodu v Jamazaki.

Hlavní specialista na míchání whisky firmy Suntory Šindži Fukujo vítá novou generaci japonských palíren. Suntory je podle něj ochotna poskytovat začínajícím palírnám rady, "pokud to přispěje k udržení a zlepšení kvality japonské whisky jako celku".

Na japonský trh také proudí zahraniční peníze. V roce 2021 koupil globální nápojový gigant Diageo podíl v Komasa Kanosuke Distillery, kterou v roce 2017 založil výrobce tradičního likéru šóčú. Výše podílu nebyla zveřejněna.

Letos v březnu list Nikkei uvedl, že firma IJW Whiskey Company sídlící v americkém státě Kentucky založila japonskou dceřinou společnost s názvem Cedarfield. Ta staví palírnu na severním ostrově Hokkaidó, která by měla být největší v Japonsku. Zástupce Cedarfield ale odmítl plány společnosti komentovat.

S přílivem řady nových hráčů na trh však někteří lidé z oboru vyjadřují obavy o kvalitu nových produktů, které by mohly zkazit pověst Japonska.

"Toho se v tomto odvětví skutečně obáváme," říká americký emigrant Casey Wahl, který na odlehlém ostrově Riširi, na nejsevernější hranici Japonska, založil podnik Kamui Whisky.

Nakamura z firma Shizuoka říká, že výrobci jako on mohou pouze respektovat proces a čekat na výsledky. "Věřím, že musíme vložit veškeré naše úsilí do výroby japonské whisky, která bude odpovídat kvalitě japonských whisky vyrobených našimi předchůdci," řekl.


Zdroj: ČTK, 4. 12. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 21:25