Agris.cz - agrární portál

Pivovary Staropramen se loni dostaly do ztráty 2,2 miliardy Kč

1. 12. 2023 | ČTK

Společnost Pivovary Staropramen, která je dvojkou na českém trhu, se loni dostala do účetní ztráty 2,2 miliardy korun. Předloni byla v zisku. Důvodem propadu byly zejména takzvané opravné položky. Tržby firma zvýšila meziročně o 395 milionů na 4,6 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, kvůli složité ekonomické situaci klesl o 127 milionů na 408 milionů korun. Firma o tom dnes informovala ČTK.

Předloňský rok zakončily Pivovary Staropramen v účetním zisku 441 milionů korun. Loni tak byl výsledek o více než 2,6 miliardy korun horší. Ve výroční zprávě za rok 2022, kterou má ČTK k dispozici, firma uvádí, že důvodem k velkému navýšení účetních položek bylo výrazné zvýšení úrokových sazeb kvůli vysoké inflaci a nejistotě jak na světových trzích, tak i na domácím trhu v důsledku války na Ukrajině.

"Důvodem nižšího provozního zisku je zejména nárůst cen vstupů způsobený zvýšením cen energií a surovin v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině," sdělil finanční ředitel Nemanja Vidovič.

Společnost loni prodala 3,13 milionu hektolitrů piva. "Domácí prodeje narostly o necelé procento, a to zejména díky zrušení covidových restrikcí a současně díky strategické změně ve struktuře prodejů na domácím trhu, která byla implementována již v předešlém roce," uvedla společnost. Soustřeďuje se nyní více na prémiový segment piva.

Na českém trhu kromě českých piv značky Staropramen, Braník, Ostravar nebo Mustang nabízí také belgická piva Stella Artois, Hoegaarden a Leffe. Od roku 2021 prodává i irská piva Guinness a Kilkenny.

Export mírně klesl z 976.000 hektolitrů v roce 2021 na 952.000 hektolitrů v roce 2022. Důvodem bylo rozhodnutí společnosti odejít z ruského trhu kvůli válce na Ukrajině. Mezi nejvýznamnější zahraniční trhy stále patří Slovensko, Švédsko, Německo, Maďarsko a Polsko.

Pivovary Staropramen jsou součástí severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors. Dlouhodobě jim na českém pivovarském trhu patří druhá příčka za Plzeňským Prazdrojem, který loni prodal v České republice 7,3 milionu hektolitrů piv, meziročně téměř o 12 procent víc.

Český svaz pivovarů a sladoven již dříve uvedl, že pivovary v ČR loni uvařily 20,55 milionu hektolitrů piva, meziročně je to o 950.000 hektolitrů více. Zvedla se také spotřeba piva na jednoho obyvatele ze 129 litrů na 136 litrů za rok. Objem výroby piva se po dvou letech poklesu sice zvedl, stále je ale zhruba o milion hektolitrů nižší než v roce 2019 před vypuknutím pandemie koronaviru. Meziročně o 13 procent na 1,3 milionu hektolitru vzrostla také výroba nealkoholických piv včetně jejich ochucených variant.

mtj rot


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 21:54