Agris.cz - agrární portál

Budvar stáčí vánoční pivo, proto nestávkuje, ČZ zastavila výrobu na deset minut

27. 11. 2023 | ČTK

Budějovický Budvar teď zažívá jeden z výrobních vrcholů roku, proto se k dnešní stávce nepřipojil. Zájemci si tam vzali symbolicky žluté pásky na ruku, natočí video. Jeden z největších protestů v kraji byl ve strakonické firmě ČZ, řekla ČTK Pavlína Jirková z odborového svazu Kovo. Firma zastavila v poledne výrobu na deset minut, někteří zaměstnanci jeli autobusem na protivládní protest do Prahy. Největší dopravci se ke stávce nepřidali vůbec jako GW Jihotrans nebo jen symbolicky jako řidiči ČSAD Autobusy České Budějovice nebo budějovického dopravního podniku, vyplývá z informací ČTK.

"Nechceme, aby trpěl zaměstnavatel, je to namířené proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Stávka nás zastihla v nejhorším čase. Teď expedujeme vánoční pivo, je tam peak (vrchol). Máme (teď) nejvíc lidí na logistice, v distribuci piva, řidiče. Do toho se spousta odběratelů předzásobuje na nový rok. Kdybychom šli do stávky, tak přestáváme nakládat pivo. Kdybychom naložili autobus odborářů a jeli do Prahy, zase tady zastavujeme výrobu, což nechceme, protože nechceme poškodit zaměstnavatele a zákazníky," řekl dnes ČTK předseda odborů v Budvaru Jaroslav Berka.

Mezi zhruba 670 zaměstnanci Budvaru je asi 150 odborářů. Vzali si na ruce žluté pásky, mají placky. Mzdy v národním podniku vzrostly mimořádně od 1. listopadu v průměru o šest procent. Znovu by měly stoupnout od dubna, řekl Berka dnes ráno, kdy začal v ČR odborářský den protivládních protestů. V řadě firem, škol či úřadů se stávkuje. O jarním růstu mezd se bude ještě jednat, není domluvený, řekl dnes ČTK František Linduška z marketingu pivovaru.

Budvar teď expeduje kolem 1650 palet piva denně zákazníkům v Česku i v zahraničí. "Předvánoční špička opravdu odpovídá objemům z hlavní sezony," sdělila ČTK manažerka komunikace Budvaru Gabriela Kudrnáčová. Jak dodala, pivovar teď už vaří pivo na rok 2024.

Jeden z největších protestů na jihu Čech byl ve strakonické ČZ. Zastavila výrobu na deset minut. Protest začal v poledne minutovou sirénou. "Poté byl proslov můj a představitele vedení. Posílali jsme i autobus do Prahy, od nás jelo deset lidí, další z Písku a Blatné. Je to symbolika deset minut zastavení výroby a deset lidí jelo do Prahy," řekl ČTK po poledni odborář Zdeněk Blatský. V proslovech vyjádřili odboráři i vedení ČZ nesouhlas s konsolidačním balíčkem, zástupci firmy kvůli cenám energií, dodal Blatský.

Některé firmy zajistily hlídání dětí pro zaměstnance. Patří k nim jaderná elektrárna Temelín. "Chápeme, že pro některé rodiče může být odpadlé vyučování komplikace. Proto jsme se rozhodli jim pomoci se zajištěním hlídání. Dvanáct dětí tak stráví den v našem infocentru, kde jim průvodkyně připraví zajímavý program jako hry, pohádku, virtuální prohlídku nebo setkání s našimi hasiči," sdělil ČTK temelínský mluvčí Marek Sviták. Hlídání dětí zajišťuje ČEZ již několik let i o letních prázdninách, kdy mají zaměstnanci při odstávkách omezené možnosti čerpat dovolenou.


Zdroj: ČTK, 27. 11. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 14:44