Agris.cz - agrární portál

Agrofert podpořil protest odborů, důvodem je podle firmy stav ekonomiky ČR

23. 11. 2023 | ČTK

Holding Agrofert podporuje protestní akci odborů, kterou na pondělí plánuje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) s podporou Asociace samostatných odborů (ASO). ČTK to řekla manažerka komunikace skupiny Adéla Čabayová. K podpoře protestů podle ní firmu vede neutěšený stav ekonomiky ČR, snižující se konkurenceschopnost tuzemských podniků i životní úroveň obyvatelstva. Holding patří do svěřenských fondů bývalého premiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše, který kroky vlády kritizuje.

Čabayová uvedla, že podle skupiny protest přispěje k tomu, aby vláda vedla konstruktivní debatu. Zájmy podnikatelské sféry a zaměstnanců podle ní nikdy nebyli blíže, než je tomu nyní. "Forma podpory a připojení se ke Dni protestů se řeší v našich společnostech individuálně, vždy v koordinaci s odborovými organizacemi, a to od symbolické podpory skrze připnutí stužky v podobě trikolory na pracovní nebo civilní oděv přes aktivní zapojení na sociálních sítích až po účast na demonstraci," řekla Čabayová.

Odboráři kritizují podobu vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci. Jejich akce plánovaná na 27. listopadu má mít podobu stávky i demonstrace v Praze s názvem Za lepší budoucnost ČR. Akce se mají konat i v dalších městech.

Agrofert podle Čabayové respektuje právo každého zaměstnance se vyjádřit a zvolit formu podpory odborářské akce, jaká mu vyhovuje. Firmy z holdingu podle ní nejsou ve stávkové pohotovosti nebo ve stávce. "V jednotlivých provozech bude zachována kontinuita výroby, ať už se jedná o výrobu potravin, chemie či péči o hospodářská zvířata, pole nebo lesy," dodala.

Předseda ČMKOS Josef Středula v úterý řekl, že do akce se mají zapojit i například dřevařské nebo potravinářské odbory. Do holdingu Agrofert spadají z oboru potravinářství firmy jako například Vodňanská drůbež, Kostelecké uzeniny, Kmotr - Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárna Penam nebo Mlékárna Hlinsko a Olma. Do Holdingu patří také lesnická společnost Uniles nebo zpracovatel dřeva Wotan Forest. V ČR má skupina zhruba 20.700 zaměstnanců.

Holding Agrofert v současnosti sdružuje na 250 firem se zaměřením na chemii, potravinářství, zemědělství, pozemní techniku, dopravu a technologie, lesnictví a dřevařství, obnovitelné zdroje a média. Holding je aktivní v České republice i na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Německu. Jeho zakladatelem je Babiš, který v únoru 2017 vložil akcie skupiny do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů.

Server Seznam Zprávy v pondělí uvedl, že Agrofert je po energetické společnosti ČEZ a skupině EPH třetí nejhodnotnější firmou v ČR. Holding v minulém roce meziročně více než zdvojnásobil zisk na 12,97 miliardy korun. Zisk vzrostl o 124 procent proti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly o 33 procent na 245 miliard korun.


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 18:26