Agris.cz - agrární portál

Chorvatsko ohlásilo výskyt ptačí chřipky s nakažlivým podtypem H5N1

22. 11. 2023 | ČTK

Chorvatsko ohlásilo výskyt vysoce patogenního viru ptačí chřipky na drůbeží farmě. Dnes to s odvoláním na chorvatské úřady uvedla Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH), podle které jde o vysoce nakažlivý podtyp H5N1. Ohnisko nákazy bylo zjištěno u pěti kusů v hejnu čítajícím 19.600 zvířat. Farma se nachází ve vnitrozemské Brodsko-posávské župě poblíž hranic s Bosnou a Hercegovinou.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už také u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci už několik staletí, a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež.

V České republice se doposud největší ohnisko ptačí chřipky objevilo na konci loňského roku v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Ve třech halách společnosti Česká drůbež veterináři nařídili postupně likvidaci více než 740.000 slepic. To odpovídalo zhruba 15 procentům všech nosnic v českých chovech. V plném provozu firma chov obnovila asi po devíti měsících.

Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod názvem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Podtyp viru H5N1 je zvláště nebezpečný.


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 08:20