Agris.cz - agrární portál

Vyškov chce s ministerstvem znovu jednat o osudu tamního pivovaru

21. 11. 2023 | ČTK

Vedení Vyškova chce znovu jednat s ministerstvem zemědělství o osudu vyškovského pivovaru, který je léta nevyužívaný. Vlastní jej společnost Jihomoravské pivovary spadající právě pod ministerstvo zemědělství. Město o tom informovalo na webu. Areál je léta nevyužívaný, soukromá společnost, která si jej pronajala, na konci roku 2016 zastavila výrobu.

Vedení Vyškova by celý prostor rádo obnovilo, kdy část pivovaru posloužila pro rozměrnější exponáty plánované interaktivní expozice moderní armády, která by v budoucnu mohla vzniknout v prostorách sousedního Nového zámku. "Nabízí se zároveň prostor pro vytvoření podnikatelských aktivit, máme představu o vaření piva v menším měřítku. Budoucnost vidíme v propojení se zámeckou zahradou, v otevření celého prostoru lidem," nastínil místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Vyškov podle něj znovu navázal na jednání z uplynulého období s předešlými ministry zemědělství. "Ministr zemědělství Marek Výborný se o problematiku zajímá, navíc se chce ještě v listopadu na pivovar osobně přijet podívat. Rozumí tomu, že k naplnění našich ambicí považujeme za nezbytné jednotné vlastnictví celého území," uvedl místostarosta.

Areál ve vlastnictví Jihomoravských pivovarů zeje prázdnotou, provoz dávno stojí. Někdejší nájemce poslední várku v pivovaru uvařil koncem roku 2016 s prodejem na začátku následujícího roku, od té doby spolu obě společnosti vedou soudní spory.

Město už dříve nechalo zpracovat generel obnovy Nového zámku, který bere v potaz historické souvislosti se snahou vrátit komplexu Nového zámku, zámecké zahradě a pivovaru jejich významné postavení v centru města. "Dlouhodobě se snažíme ministerstvo seznamovat s tím, v jaké fázi jsou naše kroky s obnovou celého prostoru. V průběhu let až do jeho uzavření byl pivovar součástí kulturně společenského centra Vyškova. Dlouhé roky se v něm konala celá řada kulturních akcí. I když je to běh na dlouhou trať, do areálu chceme vrátit život," uvedl starosta města Karel Jurka (ODS).


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.06.2024 11:12