Agris.cz - agrární portál

Ukrajinským koridorem v Černém moři proplulo už 100 lodí

14. 11. 2023 | ČTK

Koridorem pro civilní nákladní lodě, který Ukrajina vytvořila v Černém moři po jednostranném odstoupení Ruska od obilné dohody, proplulo už sto lodí, oznámila dnes podle ukrajinských médií americká velvyslankyně v Kyjevu Bridget Brinková. Rusko po červencovém odstoupení od dohody varovalo, že bude pokládat lodě plující z ukrajinských přístavů a do nich za legitimní cíle.

"Dnes 100. loď proplula černomořským humanitárním koridorem," napsala velvyslankyně na sociální síti X a dodala, že díky této "vývozní dálnici", která zachraňuje lidské životy, vyvezla Ukrajina do světa 3,7 milionu tun potravin a dalšího zboží.

Rusko 17. července jednostranně odstoupilo od obilné dohody, dojednané o rok dříve za pomoci OSN a Turecka. Navzdory válce dohoda umožňovala lodím naloženým obilím v třech ukrajinských černomořských přístavech bezpečnou plavbu a zásobování světového trhu; ukrajinské potraviny jsou potřebné především v Africe a Asii. Po odstoupení od dohody Rusko, které je samo velkým vývozcem obilí, opakovaně útočilo na obilnou infrastrukturu v ukrajinských přístavech.

Při útoku z 8. listopadu na jeden z přístavů v jihoukrajinské Oděské oblasti ruská střela zasáhla civilní loď plující pod liberijskou vlajkou, přičemž zahynul lodivod, uvedlo operační velitelství Jih ukrajinské armády, které rovněž zveřejnilo snímky poškozené lodi. Následující den Kyjev ujistil, že navzdory tomuto útoku lodní doprava ukrajinským černomořským koridorem pokračuje. Podle tehdejšího vyjádření ukrajinského vicepremiéra a ministra infrastruktury Oleksandra Kubrakova koridorem, který Kyjev zřídil a který vede podél pobřeží a dále do rumunských teritoriálních vod a do Turecka, se od 8. srpna 2023 vyvezlo 91 plavidel 3,3 milionu tun zemědělských a metalurgických výrobků.

msk jrm

   

Zdroj: ČTK, 14. 11. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 14:01