Agris.cz - agrární portál

Přes 100 kg i plesnivých uzenin zabavili veterináři prodejci v Brně-Králově Poli

3. 11. 2023 | ČTK

Přes 100 kilogramů uzenin zabavili ve druhé polovině října inspektoři Státní veterinární správy (SVS) prodejci na trhu v Brně-Králově Poli. Při venkovní teplotě 18 stupňů Celsia je prodával volně vystavené ve stánku. Část byla plesnivá. Nedodržel ani další povinnosti prodeje tohoto sortimentu, proto s ním SVS zahájila správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Prodejce nedokázal ani doložit původ klobás. Zásadní pro bezpečnost spotřebitelů však bylo to, v jakém stavu je prodával. "Nesplnil povinnost chránit potraviny před kontaminaci z vnějšího prostředí. Část produktů byla plesnivých a u části nedodržel teploty potřebné k uchování," řekl Vorlíček. Nabízel dvě desítky druhů uzenin.

Téměř u 40 kilogramů výrobků, šlo o klobásy, sádlo a škvarky, nebyly dodrženy požadované teploty stanovené výrobcem, která činí nula až sedm stupňů Celsia. "Potraviny byly na stánku vystaveny při venkovní teplotě 18 stupňů. V jádře nabízených uzenin inspektoři naměřili teplotu 14,5 stupně. Při takto výrazném nedodržení teplot může dojít k množení patogenů a ohrožení zdraví spotřebitele. Část klobás nesla viditelné znaky plísně," popsal Vorlíček.

Část uzenin byla také označena názvem "čabaja", což navozuje dojem čabajské klobásy. Tento tradiční maďarský výrobek má přitom již řadu let chráněné zeměpisné označení EU. "Označovat produkty, které nesplňují podmínky pro udělení označení z hlediska složení, tradičního výrobního postupu i oblasti původu je nepřípustné a může být označeno za klamání spotřebitele," uvedl Vorlíček.

Inspektoři zboží znehodnotili obarvením a nařídili jeho bezpečnou likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce. Zároveň mu nařídili pozastavení prodeje. Pokuta v jeho případě může dosáhnout maximální výše 50 milionů korun. Z rozhodování správních orgánů je zřejmé, že v případě fyzické osoby a jejího prvního provinění jsou pokuty výrazně nižší. Zvyšují se v případě opakování, vyšší pokuty také dostávají prodejci s vyšším obratem, typicky řetězce.

mei kš


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 21:10