Agris.cz - agrární portál

Na severu Polska úřady zjistily ptačí chřipku s nakažlivým podtypem H5N1

18. 10. 2023 | ČTK

Úřady na severu Polska zjistily výskyt ptačí chřipky mezi drůbeží. Dnes to s odvoláním na informace polských zdravotnických orgánů uvedla Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH). Jde o vysoce nakažlivý podtyp H5N1. Ohnisko nákazy bylo zjištěno na dvorku s 80 kusy domácího ptactva, informovala agentura Reuters.

V Polsku se v létě prokázal přenos ptačí chřipky i na kočky. Podle Světové zdravotnická organizace (WHO) se jich nakazily téměř tři desítky. Nejsou ale zprávy o tom, že by se nákaza podtypem viru chřipky H5N1 přenesla na člověka.

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) minulý týden doporučila preventivně očkovat proti ptačí chřipce drůbež náchylnou k nákaze v oblastech s vysokým rizikem přenosu. Úřad doufá, že se tak zastaví šíření viru, který loni v EU zabil desítky milionů ptáků. Vlády se ale často obávají očkovat kvůli možnému omezení obchodu.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už také u prasat, psů a právě i koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci už několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež.

Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod názvem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1.

vjn spr


Zdroj: ČTK, 18. 10. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:03