Agris.cz - agrární portál

SZPI: V prvním roce kontrol biopotravin z dovozu vyhověly všechny vzorky

17. 10. 2023 | ČTK

Všechny biopotraviny z dovozu, které v uplynulém roce kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), splnily kritéria ekologické produkce. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě. Kontrolami dovážených biopotravin se po změně zákona začala SZPI zabývat loni v říjnu spolu se Státní veterinární správou a Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. Do té doby kontroly spadaly pod Celní správu, která je nyní zodpovědná pouze za celní řízení.

"Kontroly dovozu ekologické produkce probíhají v místech propouštění do volného oběhu, kterými jsou všechny krajské celní úřady v ČR. Kontrola dokumentace spočívá v kontrole certifikátů COI a přiložené dokumentace ve 100 procentech případů. Pro potenciálně rizikové komodity, které jsou zařazeny na takzvané guidelines pro členské státy, je stanovena minimální frekvence fyzických kontrol. Namátkové kontroly u ostatních komodit jsou prováděny na základě analýzy rizika," uvedl za SZPI Marek Bartík.

Od začátku loňského října potvrdila SZPI 1049 certifikátů COI a 289 výpisů z certifikátů COI. Všechny odebrané laboratorní vzorky splnily pravidla ekologické produkce, a mohly tak být vpuštěny na trh jako ekologické.

"V průběhu prvních několika měsíců se SZPI setkávala s řadou dotazů od dovozců, které byly důsledkem změny kontrolního orgánu a letité praxe. Dotazy se týkaly zejména volby místa propouštění do volného oběhu a požadavku na dokumenty, které nebyli dovozci zvyklí přikládat. V letošním roce již kontroly probíhají zcela standardně," doplnil Bartík.

ska kš


Zdroj: ČTK, 17. 10. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:47