Agris.cz - agrární portál

Finsko nařídilo utracení 70.000 norků a lišek kvůli ptačí chřipce

7. 8. 2023 | ČTK

Finské úřady nařídily vybití nejméně 70.000 norků a lišek chovaných na kožešinových farmách, aby zabránily šíření ptačí chřipky. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na finský rozhlas. Experti uvedli, že norci se mohou nakazit ptačí i běžnou chřipkou, což zvyšuje riziko mutace viru a přenosu na člověka.

Finsko a Norsko v letošním roce čelí rekordním vlnám epidemie ptačí chřipky, která v těchto zemích zahubila tisíce racků a dalších druhů ptáků, ohrozila chovy drůbeže a vyžádala si omezení cestování do některých oblastí.

"Norek je zvlášť problematický druh, co se týče nákazy ptačí chřipkou", protože může fungovat jako mezihostitel viru H5N1 a umožnit mu tak zmutovat do formy přenosné na člověka, uvedl finský zdravotnický úřad.

Podle úterní zprávy finského rozhlasu byla nařízena likvidace 30.000 norků a 40.000 lišek. Je pravděpodobné, že se toto číslo od úterý ještě zvýšilo, napsala agentura DPA.

Ptačí chřipka byla letos odhalena již na 21 kožešinových farmách, oznámily finské úřady. Organizace bojující za ochranu zvířat kritizovaly masové vybíjení, jakož i chov zvířat na kožešinu obecně.

Světová zdravotnická organizace (WHO) a její partneři minulý měsíc upozornili, že je neobvyklé, jak přibývá savců nakažených podtypem H5N1. Od začátku letošního roku o takových případech informovaly úřady v několika zemích. Ve Španělsku šlo o norky chované na farmě, ve Spojených státech to byli tuleni, v Peru a Chile lachtani, v Polsku kočky.

lcm nob


Zdroj: ČTK, 7. 8. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 10:46