Agris.cz - agrární portál

Španělští aktivisté na protest proti plýtvání vodou zaplnili jamky na golfu

4. 7. 2023 | ČTK

Klimatičtí aktivisté ve Španělsku zaplnili jamky na deseti golfových hřištích a zasadili do nich rostliny, aby upozornili na obrovské množství vody, které tento "elitářský způsob trávení volného času" spotřebovává v době, kdy v zemi pokračuje první letošní vlna veder. Informoval o tom zpravodajský server The Guardian.

Členové organizace Extinction Rebellion (XR) o své akci informovali ve videu zveřejněném v neděli a uvedli, že se zaměřili na hřiště v Madridu, Barceloně, Valencii, Baskicku, Navaře a na Ibize. Na záběrech je vidět, jak aktivisté zasypávají díry zeminou a sázejí sazenice vedle nápisů: "Pozor, sucho. Golfové hřiště uzavřeno v zájmu klimatické spravedlnosti."

V prohlášení organizace XR napsala, že akci provedla, aby "odsoudila plýtvání vodou při golfu uprostřed jednoho z nejhorších such v historii". Společnost uvedla, že golfová hřiště ve Španělsku spotřebují více vody než města Madrid a Barcelona dohromady, přičemž každá jamka vyžaduje více než 100.000 litrů vody denně na údržbu greenů.

"Nemůžeme dovolit, aby tento druh elitářského trávení volného času pokračoval," uvádí se v prohlášení. "Španělsko vysychá a venkov trpí milionovými ztrátami kvůli nedostatku vody pro úrodu - to vše kvůli zábavě, které se věnuje sotva 0,6 procenta obyvatel. Bohatí lidé a jejich koníčky, které pohlcují základní zdroje, jsou luxusem, jaký si nemůžeme dovolit."

Sucho sužuje celé Španělsko od ledna 2022, ale některé části země jsou nedostatkem srážek postižené hůře než jiné. Úřady v Katalánsku, které se potýká se suchem už více než tři roky, zavedly zákony zahrnující čtyřicetiprocentní snížení množství vody určené pro zemědělství, patnáctiprocentní pro průmyslové využití a snížení průměrné denní dodávky na obyvatele z 250 litrů na 230 litrů.

V květnu španělská vláda schválila plán v hodnotě 2,2 miliardy eur (asi 52,18 miliardy Kč) na pomoc zemědělcům a spotřebitelům při zvládání sucha, které ještě zhoršil nejteplejší a nejsušší duben v historii.

"Španělsko je zemí, která je na období sucha zvyklá, ale není pochyb o tom, že v důsledku klimatických změn jsme svědky mnohem častějších a intenzivnějších projevů sucha," uvedla ministryně životního prostředí Teresa Riberová.

dk lcm


Zdroj: ČTK, 4. 7. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 17:08