Agris.cz - agrární portál

Moskva opět hrozí, že neprodlouží černomořskou obilnou dohodu

21. 6. 2023 | ČTK

Moskva se bude snažit ukončit takzvanou černomořskou obilnou dohodu k 18. červenci, uvedla dnes podle ruské tiskové agentury RIA Novosti ruská diplomacie. Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Veršinin novinářům řekl, že Rusko nicméně nevylučuje nové kolo jednání ohledně této dohody, která zajišťuje přepravu obilí a dalších potravin z ukrajinských přístavů v Černém moři.

"Nadále jsme v kontaktu. Ale uděláme, co jsme řekli. To znamená, že pracujeme na tom, aby se k 18. červenci ukončily ty dohody, které se neplní," řekl Veršinin.

Rusko a Ukrajina dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem podepsaly loni v červenci. Šlo o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, která z obou zemědělsky bohatých regionů zastavila vývoz zemědělské produkce po moři. Platnost dohody byla tehdy 120 dní a oběma stranám se ji podařilo několikrát prodloužit, naposledy v polovině května. Nyní má její platnost skončit v polovině července.

Moskva opakovaně upozorňovala, že uvažuje o odstoupení od dohody. Stěžuje si přitom na nevyhovující podmínky týkající se vývozu ruských zemědělských produktů a hnojiv.

nim ank


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 01:50