Agris.cz - agrární portál

Trh s nealko pivy podle šéfa Asahi Europe roste každoročně o devět procent

23. 5. 2023 | ČTK

Trh s nealkoholickými pivy roste od roku 2019 každoročně zhruba o devět procent na všech trzích, kde působí japonská skupina Asahi. Na konferenci evropských pivovarů organizace Brewers of Europe v Praze to dnes řekl výkonný ředitel Asahi Europe & International Paolo Lanzarotti. Celá skupina, která vlastní mimo jiné Plzeňský Prazdroj, chce do roku 2030 mít pětinu svých produktů bez alkoholu. Podle Lanzarottiho by měly pivovary směřovat k tomu, aby spotřebitele vedly k pití s mírou a zaměřovaly se na kvalitu, nikoliv na množství.

Lanzarotti poznamenal, že ve střední Evropě je konzumace piva dost vysoká a těžko si lze představit, že by se nějak výrazně mohla zvýšit. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven byla loni v ČR průměrná spotřeba na hlavu 136 litrů piva. Lanzarotti míní, že pivovary by se měly zaměřovat na témata spojená jak s dopady konzumace alkoholu na zdraví, tak pití piva jako součástí vyváženého životního stylu.

Trh se nealkoholickým pivem podle něj roste i v zemích s velkou tradicí pivní kultury, jako je právě ČR. Jeho obliba roste i například v Maďarsku nebo na Slovensku. Umožňují to i moderní technologie, díky kterým lze u nealkoholických nápojů dosáhnout stejné chutě, jako u alkoholických variant, doplnil. Podle Českého svazu pivovarů se v ČR loni uvařilo z celkového objemu přes 20,5 milionu hektolitrů piva 1,3 milionu hektolitrů nealkoholického piva, což je meziročně o 13 procent více.

Lanzarotti jako jednu z výzev pro budoucnost pivovarnictví označil udržitelnost celého odvětví. Uvedl, že Asahi se dlouhodobě věnuje dekarbonizaci nebo hospodaření s vodou a do roku 2030 chce dosáhnout uhlíkové neutrality. V celém dodavatelském řetězci pak chce být uhlíkově neutrální do roku 2050.

Jako příklad zmínit například odstraňovaní plastů z obalů nebo používaní recyklovaného papíru. K tomu přistoupil mimo jiné i Prazdroj, který je jednou z hlavních značek celé skupiny.

Organizace Brewers of Europe sdružuje 29 národních asociací a reprezentuje přes 10.000 pivovarů, což je přes dva miliony pracovních míst. Lanzarotti je viceprezidentem organizace. Asahi Europe & International Paolo Lanzarotti zahrnuje veškeré trhy, kde působí skupina Asahi kromě Japonska a Oceánie.

zaz rdo


Zdroj: ČTK, 23. 5. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:48