Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR letos počítají s poklesem zisku o čtvrtinu, investice mají být rekordní

17. 5. 2023 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos kvůli nižším těžbám a předpokládanému poklesu cen dřeva očekává meziročně pokles hrubého zisku zhruba o čtvrtinu na 4,9 miliardy korun z loňských 6,7 miliardy korun. Investice by měly dosáhnout rekordních 2,5 miliardy korun. Novinářům to včera řekl ekonomický ředitel podniku Daniel Szórád. Loni ceny dřeva rostly a zisk podniku byl díky tomu nadprůměrný. LČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.

Se snížením zisku by se měl snížit i odvod podniku státu. Z loňského čistého zisku ve výši pět miliard korun podnik odvede státu tři miliardy korun. Z letošního zisku by to mohlo být 750 milionů korun, vyplývá z dat prezentovaných na tiskové konferenci.

Těžba dřeva ve státních lesích by měla letos meziročně klesnout o sedm procent na 8,5 milionu metrů krychlových, tedy k hodnotám před vypuknutím kůrovcové kalamity v roce 2018. "Z toho dva miliony metrů krychlových by mělo tvořit kůrovcové dříví. To skutečně znamená návrat k běžnému hospodaření," řekl generální ředitel podniku Dalibor Šafařík. Doplnil, že podniku v souvislosti s obnovou po kůrovcové kalamitě také výrazně rostou náklady na pěstební práce.

Podle Szóráda nelze na základě minulých zkušeností počítat s tím, že by se vysoké ceny dřeva udržely delší dobu. "Již to na trhu registrujeme, mezi letošním prvním a druhým čtvrtletím dochází k významnému poklesu ceny, a to se bude promítat i do dalších období," řekl Szórád. Podnik proto již podle něj omezil úmyslné těžby, aby nevytvářel zbytečný přetlak dřeva na trhu a vytvořil prostor pro zpracování kůrovcem ohroženého dříví. Na pokles ceny dřeva má podle podniku zásadní vliv pokles výkonu stavebnictví.

Snížení těžby dřeva a cen bude mít dopad do tržeb, které by měly letos klesnout o 15 procent na 15,8 miliardy korun z loňských rekordních 18,5 miliardy korun.

Výdaje na investice chce podnik letos zvýšit z loňských 1,3 miliardy korun na 2,5 miliardy korun. V letech likvidace kůrovcové kalamity 2020 a 2021 podnik investice snížil na 740 a 590 milionů korun. Hlavní část letošní investic ve výši 1,3 miliardy korun by měla jít do staveb, a to především do obnovy zničených lesních cest v oblastech nejvíce zasažených kalamitní těžbou. K tomu má podnik letos v plánu zvýšení výdajů na opravy o 60 procent na 1,1 miliardy korun.

V prvním čtvrtletí podnik vykázal hrubý zisk před zdaněním bez započítání rezerv a dotací 2,5 miliardy korun a měl tržby 4,2 miliardy korun. Szórád upozornil, že výsledek prvního čtvrtletí plně neodráží budoucí vývoj, protože je ještě ovlivněn dobíhajícími vysokými cenami dřeva. "Podnik také téměř nedával žádné peníze na pěstební práce," uvedl.

Současné jarní chladné a deštivé počasí je podle lesníků pro stav lesa velmi příznivé. Významně pomáhá brzdit rozvoj kůrovce a díky dostatku vláhy se daří nově vysázeným porostům.


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:33