Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj uvolní 3,4 milionu korun na zmírňování následků sucha v lesích

25. 4. 2023 | ČTK

Zlínský kraj uvolní 3,4 milionu korun na zmírňování následků sucha v lesích. Dnes to schválili krajští zastupitelé. Dotace hejtmanství rozdělí mezi osm žadatelů, řekla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti). Loni hejtmanství z programu vyplatilo 1,75 milionu korun, peníze tehdy pomohly spolufinancovat šest projektů.

V pomoci budování opatření na udržování vody v lesích se Zlínský kraj podle náměstkyně hejtmana angažuje už několik let. "Změny klimatu totiž nejsou jen o tání ledovců nebo rozšiřování pouštních oblastí. Mají reálný dopad i na českou a moravskou krajinu. Od roku 2017 proto kraj podpořil více než tři stovky projektů na boj proti dopadům sucha v lesích a budeme v tom pokračovat nadále," uvedla Ančincová.

Z programu je možné financovat rekonstrukce a doplnění objektů pro odvodnění cest, jako jsou drenáže, trativody, propustky, pramenné jímky, vsakovací objekty, protipožární nádržky. Dále je možné z příspěvků hradit ostatní části stavby nutné pro zajištění stability cesty, například opěrné a zárubní zdi nebo úpravy zářezových i násypových svahů včetně jejich protierozní ochrany. Dotace lze čerpat také na stavební a technická opatření k zachování nebo zlepšení kvality vody v povodí vodárenských nádrží.

Na úpravy zaměřené na usměrňování odtoku a vsakování vody v lesích poskytl Zlínský kraj od spuštění podpůrných programů do konce roku 2022 přes 26 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 25. 4. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 05:42