Agris.cz - agrární portál

Nový stroj k přípravě půdy usnadní lesníkům práci v lesní školce v Kroměříži

19. 4. 2023 | ČTK

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc rozšířily technické vybavení lesní školky v Kroměříži o nový stroj k přípravě půdy před setím. Takzvaný kompaktor významně usnadní lesníkům práci při pěstování mladých sazenic, které vysazují do lesů především v okolí Kroměříže, sdělila dnes ČTK mluvčí společnosti Dagmar Obšilová. Doposud tuto přípravu před setím zajišťovali externí dodavatelé, nově budou pracovníci firmy na možnostech dodavatelských služeb nezávislí.

"Kompaktor je stroj, který upevňujeme na traktor, a slouží k úpravě záhonů v lesních školkách. Jednoduše řečeno, díky kombinaci různých technologií dokáže při jednom přejezdu srovnat terén, rozmělnit a nakypřit půdu a zároveň připravit plochu na tvorbu záhonu a samotné setí," uvedl jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc.

Doposud byli podle něj lesníci závislí na externích službách. "Příprava půdy před setím musí ideálně probíhat za optimálního počasí a při správné vlhkosti půdy. To bylo mnohdy složité skloubit s externími dodavateli těchto služeb. Nyní budeme méně závislí na těchto faktorech a provádět přípravu i setí samostatně dle našich potřeb," uvedl Buček. Pořízení stroje přišlo na několik set tisíc korun, řekla ČTK Obšilová.

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc provozují lesní školku v Bílanech, které jsou místní částí Kroměříže, čtvrtým rokem. Doposud v ní vyprodukovaly více než 200.000 převážně dubových sazenic. "Vypěstované stromky pak zalesňují v lužních lesích v okolí Kroměříže. Část sazenic, pocházejících z geneticky vhodného osiva z Jeseníků, vysazují lesníci na kalamitních holinách v okolí Vápenné a Rejvízu na severu Olomouckého kraje," uvedla Obšilová. Celkem podle ní vysadili lesníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc v uplynulém roce přes čtyři miliony sazenic.

Podnik od roku 2013 hospodaří na více než 42.000 hektarech církevních lesů v Olomouckém a Zlínském kraji. Zaměstnává zhruba 140 pracovníků. Stoprocentním vlastníkem společnosti je Arcibiskupství olomoucké.

chv dr


Zdroj: ČTK, 19. 4. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:47