Agris.cz - agrární portál

Včelaři varují před zaplavením unijního trhu levnými náhražkami medu

17. 4. 2023 | ČTK

Včelaři varují před zaplavením unijního trhu levnými náhražkami medu. Analýza z 15 zemí EU ukazuje, že téměř každý druhý vzorek medu obsahuje obilný sirup. Včelaři proto požadují více kontrol, přísnější označování původu a jednotné standardy pro rozbory medu, píše dnes rakouská tisková agentura APA.

Evropští včelaři čelí stále silnějšímu konkurenčnímu tlaku kvůli levným napodobeninám medu zejména z Asie. Podle nich je jimi zaplavován unijní trh. Podle analýzy, kterou před třemi týdny zveřejnila Evropská komise, byla téměř polovina z 320 zkoumaných vzorků medu z 15 zemí "podezřelá". Šlo tudíž o sirupy z rýže nebo z jiné obilniny, cituje APA Stanislava Jaše, který v EU zastupuje zájmy včelařů.

Rozbory provedla na žádost EK laboratoř Společného výzkumného střediska (JRC), uvedl rodilý Čech Jaš, který má svá včelstva na jihu Finska. U 46 procent vzorků podle něj bylo podezření, že neodpovídají unijním směrnicím, tedy že jsou pančovány. U 93 procent tureckých a 74 procent čínských vzorků vůbec nešlo o med, upozornili včelaři na dnešní tiskové konferenci.

"Jestliže je téměř každý druhý medový výrobek dovezený do Evropské unie zfalšovaný, znamená to, že 20 procent veškerého medu konzumovaného v EU je zfalšováno," řekl Jaš.

Podle APA v Rakousku na 33.000 profesionálních a amatérských včelařů ročně stočí zhruba 4000 tun medu. To ale nestačí na pokrytí poptávky, a tak je stejné množství importováno. Většinou jde ale o med nižší kvality s označením "ze zemí EU a mimo EU". Tento med přitom nedováží včelaři, ale obchodníci, vysvětluje šéf rakouských profesionálních včelařů Wolfgang Pointecker. Většina takového medu je přitom připravována v Německu, odkud je prodáván do Rakouska.

Nepravý med lze snadno poznat podle ceny, řekl šéf rakouského svazu včelařů Reinhard Hetzenauer. "V obchodech jsou medy, u nichž kilo stojí šest eur (zhruba 140 korun). Tady si můžete být jistí, že je v tom i falešný med. U pravého medu z Rakouska je cena za kilogram podle stavu tak od 16 nebo 17 eur výše," upozornil Hetzenauer.

Prezident rakouské zemědělské komory Josef Moosbrugger podporuje požadavek sdružení farmářů v EU Copa-Cogeca na přísnější kontroly. "Pro dovoz musí platit tytéž standardy kvality jako pro domácí zemědělské výrobky. Pro med požadujeme i lepší označování původu s uváděním podílu zemí," vyzval Moosbrugger.

Jaš kromě toho požaduje, aby ve všech zemích EU byly pro analýzy medu používány stejné oficiální způsoby kontroly. "Teprve potom bude možné podvod právně stíhat," řekl Jaš a dodal, že od úlu až do sklenice musí být jasné, odkud med pochází.

zdp ank


Zdroj: ČTK, 17. 4. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 17:18