Agris.cz - agrární portál

Vojenské lesy a statky roubují ovocné stromy v Brdech odrůdami ze zaniklých obcí

29. 3. 2023 | ČTK

Vojenské lesy a statky (VLS) začaly na Padrťských pláních v Brdech roubovat stovky ovocných stromů štěpy ze zaniklých obcí Padrť, Kolvín či Zaběhlá. Stromy v Chráněné krajinné oblasti Brdy loni na podzim vysadili dobrovolníci. V nových alejích u cest tak budou stromy plodit odrůdy ovoce, které pěstovali původní obyvatelé zaniklých brdských obcí, řekl ČTK ředitel divize VLS Hořovice David Novotný.

Z obcí Padrť, Kolvín a Zaběhlá byli původní obyvatelé vyhnáni nejdřív během okupace německou armádou a následně v 50. letech komunistickým režimem. "Jejich domy, kostely a školy byly srovnány se zemí, zůstaly jen místopisné názvy. A také některé ovocné stromy, které rostly v zahradách zmizelých obyvatel Brd," řekl mluvčí VLS Jan Sotona. Z nich teď VLS odebírají štěpy a roubují jimi ovocné stromy podél Altánské cesty a na dalších místech na Padrťských pláních, které loni v září vysadily tisíce dobrovolníků.

"Nová stromořadí, která zde lidé v září vysázeli, aby zanechali svou stopu v srdci Brd, budou také jakýmisi alejemi vzpomínek. Jednou za řadu let, až tudy někdo půjde a utrhne si třeba jablko a zakousne se do něj, ucítí chuť, kterou cítili původní obyvatelé Brd," řekl Novotný.

Letos lesníci VLS naroubují na podnože z podzimního "Stromsázení" hlavně štěpy odebrané z jabloní v lokalitách zaniklých obcí Padrť, Přední a Zadní Záběhlá a Kolvín. "Napřesrok na jaře se chystáme roubovat hlavně třešně," dodal mluvčí.

Druhý největší státní lesnický podnik v ČR loni oznámil, že ve vybraných lokalitách začíná znovu sázet větší počty méně obvyklých dřevin - jabloní, hrušní, třešní, tisů a dalších, které doplňují smíšený les ve středních nadmořských výškách, kde firma většinově hospodaří.

Letos v únoru zahájily VLS přeměnu rozsáhlých ploch převážně smrkových monokultur na pestré lesy druhového i věkového složení. Nové ekosystémy budou stabilnější, lépe odolají škůdcům, větru i sněhu, vysoká zvěř tam nenapáchá tak velké škody a navíc zadrží víc vody. Postupně, ale rychle, přemění VLS monokultury na nové, druhově, prostorově i věkově pestré porosty. Dnes je v Brdech z 80 procent smrk.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 29. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 16:43