Agris.cz - agrární portál

Noční mrazy mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy, varovali meteorologové

29. 3. 2023 | ČTK

V Česku bude v noci na středu mrznout, mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktualizované výstraze. Upozornění na mráz ve vegetačním období platí pro nižší polohy zejména na Moravě a ve Slezsku a části severovýchodních a středních Čech. Stále také do dnešního večera trvá varování meteorologů před silným větrem pro východní polovinu Česka kromě Zlínského kraje, nárazy tam mohou dosahovat až 65 kilometrů za hodinu.

V noci na středu bude podle předpovědi oblačno až polojasno, na východě až skoro jasno. Postupně bude oblačnost od západu přibývat a na jihozápadě Čech může k ránu slabě sněžit. Nejnižší teploty očekávají meteorologové mezi minus jedním a minus pěti stupni Celsia, na východě může teplota ojediněle klesnout až na minus sedm stupňů.

Výstraha před mrazem ve vegetačním období platí pro části Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Zlínského a Moravskoslezského kraje a celý Jihomoravský a Olomoucký kraj. "Výjimečně se může tento mráz vyskytnout i jinde (v závislosti na specifických lokálních podmínkách), pravděpodobnost je však nižší," uvedl ČHMÚ.

Meteorologové uvedli, že před mrazy je možné stromy chránit lehkým postřikem porostů drobnými vodními kapičkami, a to zpravidla před východem Slunce, když teploty klesají pod nulu. Zmínili i metodu dýmování či zakuřování pomocí spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů.

Upozornění před silným větrem platí do dnešních 18:00 pro východní okresy Jihočeského kraje, pro Vysočinu a Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a většinu Jihomoravského kraje. Na severu a severovýchodě území, hlavně v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech je třeba podle meteorologů počítat se sněhovými jazyky.

Ráno ČHMÚ upozorňoval na silné sněžení v pásu od jihovýchodu Středočeského kraje po Jihomoravský kraj. Policie evidovala desítky nehod, například na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Prahu se staly dvě hromadné nehody. Na 143. kilometru havarovalo 20 aut a na 136. kilometru 11 vozů.


Zdroj: ČTK, 29. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 07:33