Agris.cz - agrární portál

V Ústeckém kraji se nákazy u zvířat nešíří, myslivci dostali peníze za divočáky

23. 3. 2023 | ČTK

V Ústeckém kraji se nákazy u zvířat, která sleduje krajská veterinární správa, v loňském roce nešířila. V regionu nebylo žádné velké ohnisko ptačí chřipky, žádný případ včelího moru. Myslivci za divočáky zastřelené či nalezené na Děčínsku dostali skoro tři miliony korun. Inspektoři se připravují na možné zavlečení afrického moru prasat, který byl potvrzen u sedmi divočáků v sousedním Libereckém kraji. Novinářům to dnes řekla ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat krajské veterinární správy (KVS) Lenka Hanušová

V pohotovosti byla krajská veterinární správa kvůli africkému moru prasat nedávno. "Před dvěma týdny jsme řešili podezření na africký mor prasat. Na Teplicku byla nalezena dvě uhynulá prasata s výraznými příznaky tohoto onemocnění, dalo by se říci učebnicový příklad. Okamžitě se začala řešit všechna opatření. Po několika hodinách jsem se dozvěděla, že odebrané vzorky byly na přítomnost afrického moru negativní, tomu jsem zprvu ani nechtěla věřit," uvedla Hanušová.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Největším zdrojem nákazy jsou uhynulé kusy divokých prasat, proto je myslivci vyhledávají. Oblast s intenzivním odlovem byla v pohraničí vyhlášena v prosinci 2021 kvůli šíření nákazy v Polsku a Německu. Koncem loňského roku testy potvrdily nákazu v Libereckém kraji, poté bylo pásmo intenzivního odlovu zrušeno.

Když platilo pásmo s intenzivním odlovem, za každého tam uloveného divočáka myslivci dostávali 2000 korun. Za nalezeného uhynulého divočáka, včetně zvířat sražených autem, byly 3000 korun. V Ústeckém kraji pásmo zahrnovalo okres Děčín, myslivci tam loni našli 251 divočáků, 1208 jich zastřelili. Dostali za to skoro tři miliony korun.

Ohledně ptačí chřipky nyní do několika obcí na Lounsku zasahuje opatření platné kvůli jejímu výskytu ve Středočeském kraji. "Vzhledem k tomu, že nebyl žádný nový případ, předpokládá se, že koncem měsíce omezení skončí," uvedla Hanušová. V Ústeckém kraji bylo začátkem loňského roku malé ohnisko zlikvidováno a veterinární správa řešila sedm podezření na ptačí chřipku.

U jednoho uhynulého zajíce na Litoměřicku se potvrdila loni v červnu tularemie, nebezpečná nemoc je přenosná na člověka. Veterinární správa pak zavedla na tři měsíce v místě nálezu mimořádná opatření. Na nemocného zajíce upozornili místní obyvatelé. Křeče zvířete a jeho malátný pohyb na poli natočila dívka na mobilní telefon.

fir hj


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 00:43