Agris.cz - agrární portál

Svaz: Levná ukrajinská pšenice ovlivňuje evropský trh, zastavil se obchod

23. 3. 2023 | ceskenoviny.cz

Dovoz ukrajinské pšenice negativně ovlivňuje evropský trh a panují obavy, aby zemědělci dokázali prodat svoji produkci z loňské sklizně a měli kam uskladnit letošní úrodu. Novinářům to dnes řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Uvedl, že na to upozorňují také zemědělci z Polska nebo Slovenska.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) žádal tento týden eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského, aby komise umožnila letos znovu využít mimořádnou podporu EU pro odvětví nejvíce zasažená růstem cen energií a dalších nákladů i pro ty, kterých se dotýká zvýšený dovoz obilí z Ukrajiny. Komise v pondělí poskytla ze zemědělské rezervy peníze Polsku, Bulharsku a Rumunsku.

Wojciechowski podle Pýchy řekl, že si situaci uvědomuje a že se zvažuje pomoc, o které mluvil Nekula. Na vývoz produkce z Ukrajiny se po jejím napadení Ruskem zrušila cla, což by mělo platit ještě do poloviny letošního roku. Mimořádnou podporu 831 milionů korun loni dostali chovatelé prasat, krav nebo pěstitelé jablek a brambor.

Komise opakovaně slyšela požadavky v souvislosti s ukrajinským obilím mířícím do EU již loni, tehdy však dospěla k závěru, že situace není vážná a nevyžaduje zásah Bruselu. V pondělí však polský eurokomisař oznámil, že Varšava obdrží 29,5 milionu eur (přibližně 700 milionů korun), Sofie 16,8 milionu eur a Bukurešť deset milionů eur. Pokud návrh schválí zástupci členských zemí, pěstitelé by měli peníze dostat do konce září. Státy navíc budou moci podporu navýšit na dvojnásobek ze svých vlastních fondů.

Pýcha řekl, že na problematiku ukrajinské pšenice a dalších komodit na evropském trhu sám poukázal na jednání s eurokomisařem Wojciechowským. Poznamenal, že původní myšlenka umožnit vývoz především pšenice z Ukrajiny po železnici způsobila, že skončila v EU, hlavně v Polsku. Situaci změnila dohoda o vývozu zemědělských produktů z Ukrajiny přes Černé moře, kterou loni v červenci s Ruskem a Ukrajinou zprostředkovaly OSN a Turecko.

Na jednání s eurokomisařem na to podle Pýchy upozorňovali zástupci zemědělců nejen z Polska, ale i z Rumunska, Bulharska, Maďarska a Slovenska. "Všichni říkají, že mají problém s tím, že u nich končí ukrajinská pšenice. Jsme ve velmi dramatické situaci, protože sklady jsou plné, obchod s pšenicí se zastavil a obáváme se, aby se podařilo pšenici vyprodat, aby byla kam naskladnit nová úroda," řekl šéf svazu.

Upozornil na to, že ČR pšenici vyváží a nemalá část směřovala do Polska, kde se kvůli dovozu z Ukrajiny nyní neprodá. Připomněl, že loni po začátku války panovala velká obava, zda se vůbec zemědělská produkce z Ukrajiny dostane. Proto zpracovatelé nakupovali do zásoby v době, kdy ceny byly vysoké, což je podle Pýchy také jeden z důvodů, proč nyní neklesá cena pečiva. "Dokonce byl požadavek ze strany mlynářů, abychom nevyváželi. My jsme s tím nesouhlasili a chtěli jsme jen monitorovat stavy zásob," doplnil. Dnes je podle Pýchy situace taková, že zpracovatelé mají velké zásoby a pšenici nekupují.

Nekula dříve uvedl, že například do Polska se loni dovezlo o dva miliony tun obilí víc než v jiných letech. Ministr umožnění vývozu po takzvaných trasách solidarity označil za úspěch EU, protože loni panovaly obavy z nedostatku potravin a trasy umožnily vývoz do zemí severní Afriky nebo Blízkého východu, kam produkce z Ukrajiny běžně směřovala.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 23. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:28