Agris.cz - agrární portál

Podnik Vodňanské kuře plánuje rekonstrukci čtyř hal pro chov brojlerů v Rohatci

20. 3. 2023 | ČTK

Podnik Vodňanské kuře chce v nejbližší době dokončit modernizaci farmy pro chov brojlerů v Rohatci na Hodonínsku. V nedávných letech zrekonstruoval pro podestýlkový chov pět hal a nyní má v úmyslu rekonstruovat zbývající čtyři. Zatímco ve třech halách chová v klecových a voliérových halách kuřice, čtvrtá hala je aktuálně bez využití. Podnik, jenž patří do koncernu Agrofert, usiluje o posudek vlivů na životní prostředí, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

Farma v Rohatci vznikla v 70. letech minulého století a stav čtyř hal už neodpovídá potřebám chovu. Technologie pro chov kuřic tak budou odstraněné, aby bylo možné brojlery chovat na podestýlce. Čtyři haly mají mít celkovou kapacitu 66.000 zvířat, celkově tak může být na farmě v jeden okamžik 151.000 brojlerů. Jde o rychle vykrmovaná kuřata chovaná na maso. Obvykle se zvířata vykrmují pět až šest týdnů, poté se haly čistí a připravují se pro nová kuřata.

Po rekonstrukci a změně chovu se zmenší počet zvířat na farmě a například také klesne odběr pitné vody o 4000 metrů krychlových ročně.

Firma Vodňanské kuře měla podle výroční zprávy v roce 2021 tržby 785 milionů korun a zisk deset milionů korun. Pro letošní rok plánovala o 80 milionů vyšší tržby a ztrátu 74 milionů. Provozuje 26 farem na výkrm kuřat, která pak prodává v rámci holdingu firmě Vodňanská drůbež ke zpracování. Zaměstnává 100 lidí.


Zdroj: ČTK, 20. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:07