Agris.cz - agrární portál

Velké řetězce na Slovensku na tři měsíce určí cenový strop na vybrané potraviny

18. 3. 2023 | ČTK

Osm největších maloobchodních řetězců na Slovensku od pondělí na tři měsíce stanoví cenový strop na vybrané potraviny. Opatření se dotkne téměř 400 různých položek. Novinářům to včera řekl ministr zemědělství Samuel Vlčan a zástupci maloobchodu. Právě zdražování potravin přispělo na Slovensku ke zrychlení inflace na dlouhodobá maxima.

"Tyto produkty se nebudou shodovat v každé síti. Ke snížení ceny může dojít, během tří měsíců se ceny ale zvyšovat nebudou," uvedl k projektu Martin Krajčovič, předseda Slovenské aliance moderního obchodu, která v zemi sdružuje přední řetězce.

Potraviny s cenovým stropem, mezi které bude patřit hlavně zboží slovenského původu, maloobchod označí logem "Protiinflační garance" a jejich ceny by měl zveřejnit na svých webových stránkách.

"Já si této iniciativy vážím. Věřím, že tímto způsobem pomůžeme hlavně obyvatelstvu s nízkými příjmy," řekl Vlčan.

Loni se slovenský maloobchod zavázal, že na více než desítku základních potravin nebude zvyšovat své marže. Podle Krajčoviče řetězce zvýšily ceny méně, než jim stouply nákupní ceny zboží.

Potraviny byly na Slovensku letos v únoru stejně jako v lednu meziročně dražší o 28,6 procenta. Náklady na potraviny a na bydlení včetně energií mají dohromady největší podíl na výdajích slovenských domácností. Meziroční míra inflace na Slovensku v únoru zrychlila tempo na 15,4 procenta z lednových 15,2 procenta. Vrátila se tak na úroveň z loňského listopadu a prosince, kdy byla na více než 22letém maximu.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 18. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:07