Agris.cz - agrární portál

Kvůli výskytu sýčka je na severu Čech problematické hubení hrabošů

17. 3. 2023 | ČTK

Zemědělci na severu Čech řeší problém s přemnoženými hraboši. Velké množství nor je na polích na Chomutovsku a Lounsku. ČTK to dnes řekla předsedkyně krajské agrární komory Hana Dufková. Hubit je speciálními přípravky nemohou tam, kde se vyskytuje sýček obecný nebo sova pálená. Mluvčí krajského úřadu Magdalena Fraňková ČTK řekla, že v celé České republice hnízdí pouze kolem sto párů sýčků, z toho třetina žije v Ústeckém kraji.

Situace je podle Dufkové na některých místech horší než v předchozích letech. "Při velkém množství hrabošů na polích nic nevyroste," uvedla Dufková. Hrabošům přála teplá zima a současné teplé počasí je vylákalo ven z nor a lokálně likvidují ozimé porosty. K jejich hubení slouží tzv. rodenticidy, zemědělci je ale nesmí aplikovat plošně, musí je klást do nor.

Krajský úřad na webu upozornil, že vzhledem k riziku sekundární otravy v oblasti výskytu sýčků obecných a sov pálených není možné aplikovat rodenticid, a to ani do nor. Sýček obecný i sova pálená jsou chráněni zákonem. Zemědělci, kteří hospodaří v oblasti výskytu sov, mají nárok na náhradu škod způsobených hrabošem.

Zemědělci instalují na pole bidýlka pro dravce, kteří loví hraboše. Dravců však podle předsedkyně agrární komory není tolik, aby to v likvidaci hrabošů významněji pomohlo.

Přemnožení hraboše polního způsobilo velké ztráty zemědělcům na severu Čech naposledy v roce 2020.


Zdroj: ČTK, 17. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:57