Agris.cz - agrární portál

Slovensko zakázalo prodej energetických nápojů a smažených jídel v bufetech škol

16. 3. 2023 | ČTK

Školní bufety na Slovensku už nemohou nabízet přeslazené a energetické nápoje, hamburgery či smažená jídla. Opatřením chtějí úřady zajistit zdravější stravování žáků. ČTK o tom dnes informoval úřad hlavního hygienika, který se podílel na přípravě příslušné vyhlášky ministerstva zdravotnictví, jež vstoupila v platnost ve středu. Právě hygienici budou její dodržování kontrolovat; do konce nynějšího školního roku ale hodlají přihlížet k tomu, že některé změny se budou zapracovávat postupně.

Nově sortiment bufetů na školách na Slovensku nesmí obsahovat například příliš slazené nápoje, dále nápoje s obsahem kofeinu, taurinu nebo chininu. Zakázány jsou také potraviny rychlého občerstvení včetně langošů, chleba ve vajíčku, výrobků s obsahem majonézy, paštik a zpracovaných masových výroků a uzenin s podílem masa nižším než 80 procent. Cukrovinky, slané brambůrky, krekry a tyčinky mohou zase tvořit nanejvýš polovinu sortimentu.

Bufety by měly nabízet hlavně ovoce a zeleninu, dále celozrnné, cereální a mléčné výrobky, jakož i nápoje a přírodní šťávy bez konzervačních přípravků.

Změna sortimentu v školních bufetech má podle úřadu hlavního hygienika snížit celkový objem konzumovaného cukru a soli, jejichž nadbytek ohrožuje zdraví dětí. Obezita na Slovensku není problémem jen dospělé populace, ale stále častěji se vyskytuje i u dětí.

Slovensko už v roce 2014 plánovalo zakázat prodej cukrovinek, slazených nápojů a jiných nezdravých potravin na školách. Schválený zákon ale vetoval tehdejší prezident Andrej Kiska, podle kterého norma přesně nedefinovala produkty rychlého občerstvení, jejichž prodej na školách by neměl být povolen. Poslanci pak při opětovném projednání zákona vyhověli návrhu hlavy státu, aby z předlohy vypustili ustanovení ohledně zákazu prodeje vybraných produktů v školních bufetech.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 16. 3. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:32