Agris.cz - agrární portál

OSN: Asi třetina obyvatel Kolumbie čelí potravinové nejistotě

17. 2. 2023 | ČTK

Potravinová bezpečnost více než 15 milionů obyvatel Kolumbie, tedy třetiny populace země, je ohrožená v důsledku chudoby, pandemie covidu-19 a více než půl století trvajícího ozbrojeného konfliktu. V posledním roce situaci ovlivnila také válka na Ukrajině. S odkazem na prohlášení Světového potravinového programu OSN (WFP) o tom informovala agentura Reuters.

"Koronavirová pandemie, ztráta zaměstnání, obtížný přístup k půdě, rostoucí ceny potravin, přírodní katastrofy ovlivněné klimatickou změnou a v poslední době také potíže se zásobováním způsobené krizí na Ukrajině," jmenuje WFP jako hlavní faktory, které přispívají k ohrožení mnoha kolumbijských domácností.

Ze šetření Světového potravinového programu vyplývá, že 13,4 milionu obyvatel Kolumbie čelí středně vážné a 2,1 milionu závažné míře potravinové nejistoty. Ta nejvíce vzrostla v provinciích, které leží na pobřeží Karibského moře a Tichého oceánu. V karibských provinciích Sucre a Córdoba se s nedostatkem potravin potýká 63 a 70 procent tamní populace. Stejně tak se problém týká většího počtu lidí v městech, jen v Bogotě je ohroženo 1,5 milionu lidí.

Ozbrojený konflikt, který Kolumbií zmítá již více než půl století a vyžádal si stovky tisíc obětí a miliony lidí vysídlil z domovů, podle WFP přispívá k potravinové nejistotě největší mírou. "Polovina domácností obětí ozbrojeného konfliktu čelí nedostatku potravin ve srovnání s těmi, které konflikt nezasáhl," uvedl WFP. Obzvlášť ohrožené jsou podle WFP také afro-kolumbijské a domorodé domácnosti, ty které jsou vedené ženami, nebo domácnosti kde je hlavní živitel neformálně zaměstnán.

Za středně závažné ohrožené hladem OSN považuje ty, kdo byli nucení omezit množství nebo kvalitu jídla nejsou si jistí, zda pro ně bude možné si ho v budoucnu obstarat kvůli nedostatku financí nebo jiných zdrojů. Závažně ohrožení potravinovou nejistotou jsou podle OSN lidé, kterým jídlo došlo a v těch nejextrémnějších případech hladověli několik dní.

kpa nob


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 17:28