Souhrn událostí uplynulého dne 2.2.2023

Fiala bude s komorami jednat o rostoucích nákladech zemědělců a potravinářů

Premiér Petr Fiala (ODS) se dnes sejde s prezidentem Agrární komory ČR Janem Doležalem a prezidentkou Potravinářské komory ČR Danou Večeřovou. Mají jednat hlavně o rostoucích nákladech zemědělských a potravinářských firem a o zvyšujících se cenách elektrické energie a plynu.

Dnes je Světový den mokřadů. Jejich obnově pomáhají i dotace.

Dnešní Světový den mokřadů má připomenout, proč je potřeba bažiny, slatiny, rašeliniště, pobřežní pásma rybníků, lužní lesy, nivy řek, mrtvá ramena, tůně, zaplavované louky či prameniště chránit [1]. V České republice se za posledních sto let zkrátila celková délka říční sítě o 30 %, rozloha niv a mokřadů klesla o 80 %.

Vědci letos v NP Podyjí napočítali nejméně vodních ptáků za dobu sčítání

Ornitologové při letošním sčítání vodních ptáků v Národním parku Podyjí na Znojemsku napočítali nejméně jedinců za dobu sčítání - 247. Bylo jich 13 druhů, sdělil mluvčí správy parku Radek Štěpánek.

Ministr Nekula: Aplikovaný výzkum by měl mít praktické uplatnění a komerční nebo společenské využití. Program ZEMĚ II je takto zaměřen

Bioekonomika, smart (chytré) zemědělství a globální změny v biosféře jsou hlavními oblastmi, na které se zaměřuje Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství ZEMĚ II na roky 2024 až 2032.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info