Souhrn událostí uplynulého dne 1.2.2023

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily o 37 procent, nejvíc vejce

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily v průměru o 37 procent. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi obchodních řetězců společnosti Česká distribuční. Porovnávala ceny 12 vybraných potravin a piva. Nejvíc od ledna loňského roku zdražila vejce, v průměru o 119 procent. Na dvojnásobek se zvýšily i ceny cukru krystal.

SVS ukončuje zjednodušený dovoz zájmových zvířat z Ukrajiny do ČR

S účinností od dnešního dne ruší Státní veterinární správa (SVS) mimořádná veterinární opatření vztahující se na dovoz zvířat z Ukrajiny. Psi, kočky i fretky v zájmovém chovu dovážené v rámci neobchodního přesunu z Ukrajiny do České republiky musí opět splňovat dovozní podmínky včetně požadavku sérologického vyšetření na vzteklinu.

Ministerstvo zemědělství podpoří do roku 2027 investice do technologií šetrných k přírodě, zvířatům a krajině částkou 10 miliard korun

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce v příštích letech zemědělcům přispět na investice do strojů a zařízení, které budou šetrně obhospodařovat půdu i pečovat o zvířata. Maximální částka podpory na jednu žádost může dosáhnout až 30 milionů korun.

Komplexní systém Agdata nově nabízí certifikované vzorkování půd. Ulehčí variabilní hnojení, na které mohou farmáři čerpat dotace

Vyšší výnosy, nižší náklady na hnojiva i úspora času a pracovní síly. Variabilní hnojení, které je pilířem precizního zemědělství, může zemědělcům šetřit náklady na hnojiva až v řádech stovek tisíc korun či zvýšit výnosy až o tři tisíce korun z jednoho hektaru.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info