Agris.cz - agrární portál

Miliony pomohou záchranným stanicím a centrům CITES i farmářům na ochranu stád před vlky. Operační program Životní prostředí vyhlašuje novou výzvu

26. 1. 2023 | Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dlouhodobě podporuje kvalitní péči o živočichy v záchranných stanicích a centrech pro ohrožené druhy modernizaci záchranných stanic i zemědělce, kteří provádí preventivní opatření na ochranu svých zvířat před útokem šelem jako je vlk, rys nebo medvěd. Na tuto podporu míří první z letošních vyhlášených výzev Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) s alokací ve výši 120 milionů korun.

Dotace na ochranu stád před vlkem

Ministerstvo životního prostředí řadu let kompenzuje škody na hospodářských zvířatech způsobené velkými šelmami (vlk, rys, medvěd). V posledních letech se chovatelům hradí také náklady na realizaci preventivních opatření na ochranu hospodářských zvířat před útoky těchto predátorů, kteří patří mezi zvláště chráněné druhy. Jde o nezbytnou pomoc podnikajícím chovatelům hospodářských zvířat, aby mohli zabezpečit svá stáda.

„Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě hledá oporu pro chovatele, jejichž stáda ohrožují vlci. S návratem vlka do české krajiny se řada chovatelů zejména menších hospodářských zvířat již dlouhou dobu potýká s nečekanými a často vysokými náklady na zabezpečení svých stád a nutností měnit svůj způsob hospodaření. Pro zemědělce a farmáře je proto nejlepší, když předejdou zbytečným ztrátám. MŽP přispívá na investice do preventivních opatření jako jsou například elektrické ohradníky, pevné oplocení, pořízení pasteveckých psů, optické bariéry, košáry, ochranu proti podhrabávání, zdvojení stávajícího oplocení, zajištění bran nebo třeba plašiče. Vlci obecní tradičně do české krajiny patří a historicky bohužel vymizeli vlivem člověka. Proto musíme najít harmonii mezi volně žijícími druhy a chovnými stády,“ říká ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Od začátku letošního roku také platí průlomová vyhláška MŽP. Díky ní chovatelé, kteří mají zabezpečené pastviny, mají nárok na kompenzaci zvýšených nákladů již za loňský rok. „Díky naší vyhlášce mají farmáři nárok i na kompenzaci škod v případě vlčího útoku,“ doplňuje ministr Jurečka.

Jak si mohu o dotaci zažádat? Chovatelé mohou opět získat podporu na realizaci zabezpečení svých chovů ve výši až 100 % z OPŽP. Oproti předcházejícímu období se podařilo podmínky a administraci dotace významně zjednodušit. Jedná o takzvané zjednodušené metody vykazování, platbu za provedené opatření bez administrativy. Minimální výše dotace je 50 000 korun. Díky zjednodušeným metodám vykazování nebudou muset příjemci podporu k proplacení dotace dokládat žádné smlouvy či faktury, cena je stanovena paušálem (náklady obvyklých opatření MŽP). O podporu mohou chovatelé požádat u dvou subjektů - Státního fondu životního prostředí ČR (33. výzva – ZDE a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR ZDE.

Dotace na záchranná centra a záchranné stanice

Péče o zraněné a jinak handicapované živočichy v záchranných stanicích i o druhy chráněné podle mezinárodní úmluvy CITES (zahrnuje druhy živočichů a rostlin, které jsou bezprostředně ohrožené vyhubením) v záchranných centrech tvoří dlouhodobě součást systému ochrany přírody v ČR. Stát touto aktivitou pomáhá řešit ohrožení živočichů ve volné krajině, které je bohužel často způsobeno lidskou činností.

„Kvalitu péče o živočichy v záchranných stanicích a záchranných centrech CITES je třeba držet na vysoké úrovni. Právě proto jsme zřídili výzvu, která centra zmodernizuje a zlepší podmínky pro péči o živočichy. Současně je také třeba navýšit kapacity záchranných center CITES, a to zejména pro ohrožené druhy, které byly zadrženy třeba nelegální činností,“ vysvětluje náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Jak si mohu o dotaci zažádat? Ve vyhlášené výzvě z OPŽP mohou subjekty oprávněné k provozování záchranných stanic a záchranných center CITES získat podporu ve výši až 80 % nákladů na opatření k modernizaci a rozvoji záchranných stanic a center. Více v dokumentech k 33. výzvě OPŽP – Záchranné stanice pro živočichy, prevence útoků šelem.

„Získat podporu na tato opatření bylo v minulosti pro chovatele poměrně složité, jsem proto rád, že se podmínky zjednodušily a zemědělcům odpadne další nadbytečná administrativa. Je to další krok, který jim umožní trávit méně času u vyplňování žádostí a soustředit se na to, co je v jejich práci důležité – tedy starat se o zvířata, hospodářství i krajinu kolem sebe,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Více informací žadatelům případně poskytnou pracoviště Státního fondu životního prostředí a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Tiskové oddělení MŽPtel.: 267 122 818 nebo 267 122 534e-mail: tiskove@mzp.cz


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 26. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:26