Do konce týdne bude většinou zataženo. Meteorologové varují před ledovkou

Události: Meteorologové v následujících dnech očekávájí sníh (zdroj: ČT24)

V Česku bude po zbytek týdne většinou zataženo, meteorologové očekávají občasné sněžení a sněhové přeháňky. Na návětří hor může v pátek napadnout až deset centimetrů nového sněhu. Teploty se přes den mají pohybovat kolem nuly, v noci by v neděli mohly spadnout až k minus devíti stupňům Celsia. Meteorologové také vydali výstrahu před ledovkou, která se v noci na pátek zřejmě bude tvořit v Čechách, ale i části Moravy a Slezska. Na začátku příštího týdne se nejspíš mírně oteplí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Inverzní charakter počasí podle meteorologů končí. „Počasí bude větrnější a na většině území zasněží. Při severním až severovýchodním větru na návětří hor zítra (v pátek) napadne až deset centimetrů nového sněhu. Naopak v závětří našich severních a východních hor spadne nanejvýš poprašek sněhu,“ napsal ČHMÚ na svém Twitteru.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, jen ojediněle polojasno. Místy může slabě sněžit a ojediněle se mohou objevit i mrznoucí mlhy. Přes den má být od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia, v tisíci metrech nad mořem zůstanou teploty zřejmě kolem minus pěti stupňů.

Podobné teploty by měly vydržet i v pátek a v sobotu. Dál bude většinou zataženo, v závětří severních a východních hor místy a přechodně až polojasno. Občasné sněžení meteorologové očekávají na většině území, nejvíc sněhu má spadnout na horách. Měl by také foukat mírný vítr.

Studio 6: Předpověď počasí z 26. ledna (zdroj: ČT24)

Výstraha před ledovkou

ČHMÚ varuje, že slabé sněžení nebo mrholení může kvůli nízkým teplotám povrchu silnic namrzat a ojediněle může vznikat slabá ledovka. Vyhlásil proto od čtvrtečního večera až do páteční deváté ranní výstrahu před tvorbou ledovky. Platí téměř pro celé Česko, s výjimkou Jihomoravského a Zlínského kraje a východních částí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Výstrahu původně vyhlásil pro jižní polovinu Čech a následně rozšířil na další regiony.

Kvůli možné ledovce doporučují meteorologové řidičům, aby sledovali dopravní zpravodajství, jezdili velmi opatrně a počítali s delší dobou jízdy. Chodci si zase musí dávat pozor na kluzké chodníky, a starší a méně pohybliví lidé by proto měli raději omezit vycházení ven.

Větrný začátek příštího týdne

V neděli očekávají meteorologové oblačno až polojasno, místy přechodně zataženo, sněžit má jen ojediněle. Přes den se teploty zřejmě budou pohybovat opět od minus dvou do plus dvou stupňů a v noci by měly klesnout na minus čtyři až minus devět stupňů Celsia, při zataženu nebo mírném větru bude spíš kolem minus tří stupňů.

Od pondělí se má začít mírně oteplovat, na horách meteorologové očekávají trvalejší sněžení, v nižších polohách srážky smíšené nebo dešťové. Podle předpovědi bude také větrno, nárazy větru se mohou v pondělí pohybovat kolem 50 kilometrů za hodinu, na horách kolem sedmdesáti.