Agris.cz - agrární portál

Potravinová banka Ústeckého kraje získá díky opravě dvakrát větší sklad

26. 1. 2023 | ČTK

Potravinová banka Ústeckého kraje se na přelomu března a dubna přestěhuje do staronových prostor. Čeká na kolaudaci. Od roku 2010 měla organizace bývalé vojenské kasárny v Litoměřicích pronajaté od města, po devíti letech je koupila a za 18 milionů korun opravila. Plocha skladovacích prostor původně zabírala 600 metrů čtverečních, po rekonstrukci je zhruba dvojnásobná. ČTK to dnes řekla výkonná ředitelka spolku Andrea Marksová. Kolik se vejde do opravených skladů jídla, zatím není podle ředitelky možné odhadnout.

"Byla realizována kompletní rekonstrukce objektu, od podlah po střechu," uvedla k opravám ředitelka. Nové jsou rozvody energií a přípojek, garáže, tepelná čerpadla i zázemí pro management. V podkrovních prostorech vznikla konferenční místnost se sociálním zařízením a zázemím pro skladníky a řidiče. Nová jsou také okna a dveře a zabezpečovací systém. V prostorách chybí ještě vybavení, tedy regály i elektrospotřebiče. Prázdné jsou zatím i kanceláře.

Náhradní prostory našla potravinová banka v Terezíně. Sklad byl však malý a komplikoval například uskladňování těžkých palet s balenými nápoji. "Museli jsme rychleji a operativněji redistribuovat," podotkla Marksová, podle které nebylo komfortní ani zázemí pro zaměstnance. "Jsme ale rádi, že jsme vůbec nějaké prostory sehnali, neboť situace s nebytovými prostory na Ústecku, vyhovující požadavkům potravinové banky, je komplikovaná," řekla ředitelka.

V loňském roce vydala potravinová banka asi 470 tun potravin, zhruba o 60 tun víc než v roce 2021. Na konci loňského roku odebíralo potraviny 44 organizací. Potravinová banka podpořila i 14.000 jednotlivců, což je v meziročním srovnání nárůst asi o 4000 lidí. Jednotlivce, kterým spolek nemůže přímou potravinovou pomoc poskytnout, směrují zaměstnanci na organizaci v místě jejich bydliště. Za nárůstem podle dřívějšího vyjádření ředitelky stojí jak válka na Ukrajině a s ní spojený příchod uprchlíků, tak aktuální ekonomická situace.

V listopadu se potravinová banka potýkala s nedostatkem zásob. Chyběly zejména základní potraviny a dětská výživa nebo pleny. Potraviny dodávají organizaci hlavně obchodní řetězce, které na podzim posílaly menší množství zboží. "Potravinové řetězce od ledna 2023 darují větší objem čerstvých potravin, dokážeme uspokojit potřeby odběratelů," zhodnotila situaci Marksová. Spolku pomáhá také nedávno navázaná spolupráce s regionálními zemědělci a nově navázaná spolupráce se soukromníkem, který do potravinové banky dodává kojeneckou výživu a mléčné produkty.


Zdroj: ČTK, 26. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:56