Agris.cz - agrární portál

Povodí budou prodávat dřevo z břehů řek přes aukční portál státních Lesů ČR

12. 1. 2023 | ČTK

Státní podniky Povodí Labe, Vltavy, Moravy, Ohře a Odry budou dřevo vytěžené na březích řek prodávat prostřednictvím aukčního portálu státního podniku Lesy České republiky (LČR). První takový prodej se odehrál na zkoušku loni v prosinci se dřevem vytěženým na březích Labe. V tiskové zprávě to dnes uvedly Lesy ČR, které spravují téměř polovinu lesů v Česku.

Aukční prodej přes portál LČR podporuje ministerstvo zemědělství, pod nějž státní lesy i podniky Povodí spadají. "Zajistí se tak transparentní prodej dříví místním zpracovatelům a ostatním odběratelům," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v tiskové zprávě. Podle LČR budou v aukcích na prodej především takzvané měkké dřeviny, jako je topol, vrba, olše nebo jíva, které dosud nebyly příliš dostupné.

Lesy ČR také nabídly Povodí Moravy správy lesních pozemků v místech, které v budoucnu zatopí voda z chystané přehrady Vlachovice ve Zlínském kraji. Nádrž má být zdrojem povrchové vody pro zásobování regionu pitnou vodou. Stavba vodního díla by podle dřívějších předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení je plánováno na rok 2030.

Lesníci také chtějí s vodohospodáři více spolupracovat na projektech zadržujících vodu v krajině. "Od letošního roku jsme opět (v rámci podniku) zřídili správy toků, takže mohou všichni vodohospodáři společně plánovat a navrhovat protipovodňová a retenční opatření," uvedl generální ředitel LČR Dalibor Šafařík. Součinnost vidí hlavně v majetkovém vypořádání, zřizování věcných břemen a v zadávání znaleckých posudků.

ry gcm


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 11:06