Agris.cz - agrární portál

Vývoz černého čaje z Keni v letošním roce zřejmě poprvé za pět let klesne

30. 12. 2022 | ČTK

Objem vývozu černého čaje z Keni zřejmě v letošním roce poprvé od roku 2017 klesne. Příčinou je nejhorší sucho ve východní Africe za několik desetiletí, které mělo negativní dopad na úrodu. Kromě toho slábne poptávka od hlavních odběratelů, uvedla agentura Bloomberg. Keňa je největším světovým vývozcem černého čaje.

Podle údajů organizace Tea Board of Kenya se dodávky čaje do zahraničí za devět měsíců letošního roku snížily o 22 procent na 333,4 milionu kilogramů a směřují k prvnímu poklesu na pět let. Produkce se ve stejném období snížila přibližně o dvě procenta.

Největšími trhy pro keňský čaj byly od ledna do září Pákistán, Egypt, Británie a Spojené arabské emiráty. Na tyto země připadlo 69 procent vývozu.

Produkce se snížila také u konkurenčních pěstitelů, jako je například Srí Lanka. Snížené dodávky ale pomohly zvýšit ceny a podpořily příjmy Keni. Nedostatek investic do zvýšení výnosů ale ohrožuje budoucnost tohoto odvětví, které je spolu se zahradnictvím největším zdrojem devizových příjmů země.

Investory odrazuje nesouhlas odborů se zvažovaným nasazením strojů na sběr čaje, uvedl právník firmy Bowmans Paras Shah. Situaci komplikuje i to, že plán investiční firmy CVC Capital Partners na koupi čajových aktiv společnosti Unilever po celém světě za 5,1 miliardy USD (116,1 miliardy Kč) se v Keni zadrhl. Prodej některých z nejznámějších světových čajových značek, od Liptonu po PG Tips, zahrnoval také podíl Unileveru v keňské firmě, transakci však napadli minoritní akcionáři.

Dalším faktorem, který brání investicím, je keňský zákon zakazující zahraniční vlastnictví zemědělské půdy. Za deset let se sice objevily dvě nebo tři snahy o zrušení omezení zahraničního vlastnictví v zemědělském sektoru, všechny však selhaly, dodal Shah.

Investice do zvýšení výnosů by mohly pomoci ochránit Keňu před problémy počasí způsobenými klimatickými změnami, které poškozují produkci plodin v regionu. V oblasti Afrického rohu, známé také jako Somálský poloostrov, pět sezon za sebou nepršelo a poslední pěstitelská sezona byla nejsušší za 70 let.

irl spr


Zdroj: ČTK, 30. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 10:58