Agris.cz - agrární portál

Na německém trhu letos poprvé klesl podíl biopotravin

28. 12. 2022 | ČTK

Na německém trhu letos poprvé klesl podíl biopotravin. Tržby za biopotraviny se do konce října meziročně snížily o 4,1 procenta na 15 miliard eur (364 miliard Kč), uvádí podle agentury DPA Svaz německých farmářů. Nákupní chování německých spotřebitelů mění inflace a některým obchodním řetězcům specializovaným na biopotraviny hrozí podle svazu insolvence.

"Německý trh s bioprodukty se v roce 2022 zmenšil poprvé ve své historii,“ uvádí Svaz německých farmářů. Podle podzimních čísel institutu GfK z průzkumu trhu klesly tržby v bio supermarketech během roku o 10,8 procenta. Specializované prodejny zdravé výživy zaznamenaly pokles dokonce o 37,5 procenta.

"Specializované obchody s biopotravinami a farmářské obchody jsou zčásti v existenční krizi," říká obchodní analytik Stephan Rüschen z vysoké školy Duale Hochschule Baden-Württemberg (DHBW) v Heilbronnu. Rüschen připomíná, že i ekologicky uvědomělí spotřebitelé kvůli vysoké inflaci výrazně změnili své nákupní chování. "Lidé chtějí i nadále nakupovat a spotřebovávat udržitelně, ale levněji - kvůli snížené kupní síle," zdůraznil analytik.

V Německu známí bioprodejci jako Superbiomarkt nebo Reformhaus Bacher už museli kvůli hrozící insolvenci a předlužení hledat záchranu. A řetězec prodejen organických potravin Basic jen před pár dny oznámil reorganizaci.

Sektor biopotravin je přitom zvyklý na úspěch. Podle studie DHBW se prodej biopotravin v Německu za posledních 20 let více než zpětinásobil. Tržní podíl bioproduktů vzrostl z 3,7 procenta v roce 2010 na 6,8 procenta v roce 2021. Za koronavirové pandemie růst tržeb dokonce znovu zrychlil. Ekologičtí zemědělci jen stěží dokázali uspokojovat zvýšenou poptávku.

Válka na Ukrajině a její důsledky – exploze cen energií a dramatický nárůst cen potravin – ale dramaticky změnily nákupní chování v neprospěch specializovaných prodejců. "Lidé dávají i v případě bioproduktů přednost těm levnějším a místo do specializovaných obchodů za nimi chodí častěji do normálních supermarketů a hlavně do diskontů," popisuje Rüschen.

vjn spr


Zdroj: ČTK, 28. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 04:40