Hlavní obsah

Přituhne a nasněží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nadcházejícím víkendu se začne ochlazovat a zejména na východě by mělo v úvodu příštího týdne i poměrně vydatně sněžit. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 8. 12. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Srážek i oblačnosti začne přibývat již od pátku, s tím bude souviset i pokles teplot.

„Studené severozápadní proudění se bude měnit na severní – v neděli už očekáváme sněhové vločky i v nížinách a zejména na východě území bude sněžit trvale a vydatně – napadne i přes 15 centimetrů sněhu,“ uvedla Honsová

Ve čtvrtek bude převážně zataženo až oblačno, přes den v Čechách místy i polojasno. Srážek by mělo být více na východě území. Na horách se bude jednat o slabé sněžení, v nížinách o srážky smíšené. Teploty se budou pohybovat mezi 0 a 5 °C.

Plyn pro evropský trh za měsíc zdražil o 40 procent. Může za to zima

Ekonomika

I v pátek bude převládat velká oblačnost s ojedinělými sněhovými přeháňkami. Odpoledne se od východu postupně objeví srážky na většině území. V nižších a středních polohách dešťové, na horách sněhové. Ranní teploty klesnou k -1 až -5 °C, přes den se dostanou na 1 až 5 °C, na západě se budou pohybovat pouze kolem -1 °C.

V sobotu bude zataženo až oblačno, občas se sněžením, na východě území v nížinách i deštěm. Ranní minima se budou pohybovat mezi 0 a -4 °C, denní teploty se dostanou na -2 až 2 °C, na východě až na 4 °C.

Změnu nepřinese ani neděle. I nadále bude zataženo, na většině území se od jihovýchodu přidá sněžením nebo přeháňky. Ranní teploty budou kolísat mezi -1 a -5 °C. Denní vystoupají na -3 až 1 °C. Na východě může napadnou i kolem 15 centimetrů sněhu.

„Také pondělí bude na sněžení bohaté. V Jeseníkách a Beskydech za 48 hodin napadne i půl metru sněhu. V kombinaci s čerstvým větrem se budou tvořit sněhové jazyky a závěje,“ uvedla Honsová.

Pokračovat bude zataženo se sněžením či přeháňkami a ranními teplotami mezi -3 a -7 °C. Přes den bude mezi -4 a 0°C.

Zataženo bude rovněž v úterý, sněžení by se mělo objevovat místy. Ranní teploty klesnou k -5 až -9 °C, denní vystoupají na -4 až 0°C.

Ve středu by mělo převládat zataženo či oblačno, místy opět se sněžením či přeháňkami. Minima klesnou k -8 až -12 °C, přes den bude mezi -5 a -1 °C.

Teploty půjdou dolů

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám