Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 30.11.2022

1. 12. 2022 | Agris

První zásilka ruských hnojiv zamířila do Afriky, uvedla OSN

První zásilka hnojiv vyrobených v Rusku v úterý opustila Nizozemsko a zamířila do Malawi na základě dohody o vývozu, kterou dříve zprostředkovala OSN. Informovala o tom agentura Reuters.

Rostlinná strava sníží riziko rakoviny střev u mužů až o 22 procent, říká studie

Konzumace rostlinné stravy bohaté na zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny může u mužů snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o více než pětinu. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na rozsáhlou studii amerických a jihokorejských vědců, kterým se ale nepodařilo potvrdit podobnou souvislost u žen.

Gumoví medvídci budoucnosti? Mohli by být z kapra, domnívají se čeští vědci

Jak využít ekologicky a ekonomicky zbytky z kapra? Nad tím bádají vědci ve Zlíně. Produkty, které vznikají při zpracování ryb, se mohou dále využít v potravinářství, farmacií čí kosmetickém průmyslu. A v budoucnu mohou nahradit hovězí a vepřové kolageny.

Ptačí chřipka je v Evropě na podzim na vzestupu

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že v podzimních měsících každoročně výrazně roste riziko šíření ptačí chřipky. Růst rizika souvisí s migrací volně žijících stěhovavých ptáků, kteří představují přirozený rezervoár virů ptačí chřipky a mohou být zdrojem nákazy pro chovy drůbeže a v zajetí chovaných ptáků.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 1. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:32