Agris.cz - agrární portál

Pekárnám Nopek Vysoké Mýto vloni výrazně klesl čistý zisk

21. 11. 2022 | ČTK

Pekárnám Nopek Vysoké Mýto vloni výrazně klesl zisk po zdanění na 2,9 milionu korun. Rok předtím skončila se ziskem 7,5 milionu korun. Tržby firmy se přitom meziročně zvýšily, výroba pekařských a cukrářských výrobků vzrostla o 6,1 procenta, což bylo dáno zejména nárůstem výroby mraženého pečiva. Firma ale zaznamenala pokles spotřeby čerstvého pečiva, uvedla ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.

"Lepšího hospodářského výsledku se nepodařilo dosáhnout zejména z důvodu navýšení materiálových, energetických a mzdových nákladů," uvedl předseda představenstva Bohumil Štanglica. Výdaje se meziročně zvýšily o sedm procent.

Pekárny kvůli rostoucím nákladům zvyšovaly ceny výrobků již letos. "Myslím, že zákazníci to chápou. Trochu se změnila skladba výrobků, které kupují. Je to vidět hodně na dražších zákuscích a sladkém pečivu, ty jdou na odbyt méně, lidé si je nedopřejí tak často," řekl nedávno ČTK Štanglica. O výši zdražení příští rok zatím nebylo rozhodnuto, bude záležet na výsledných cenách energií pro velké odběratele.

Pekárny Nopek mají sedm výrobních provozoven na Orlickoústecku, Svitavsku a Jičínsku a devět vlastních maloobchodních prodejen ve stejných okresech. Hlavní sklad a výroba je v Hrušové u Vysokého Mýta. Své výrobky dodává asi 2000 odběratelů na území Pardubického, Královéhradeckého, Jihomoravského a Olomouckého kraje. V roce 2021 společnost vyprodukovala 12.741 tun pekařských a cukrářských výrobků.

Průměrný přepočtený počet zaměstnanců se vloni zvýšil o dva na 359. Zhruba dvě třetiny akcií společnosti vlastní rodinná firma Štanglica. Zbývající podíl drží společnost Fimep Vysoké Mýto.

dos kš


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:52