Agris.cz - agrární portál

Z ukrajinských přístavů vyplulo dalších šest lodí s obilím

3. 11. 2022 | ČTK

Z ukrajinských černomořských přístavů dnes ráno vyplulo šest lodí s nákladem obilovin. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Lodě exportují zemědělské produkty ze země napadené ruskou armádou na základě dohody pod záštitou OSN a Turecka. Tento týden situaci zdramatizovalo Rusko, které od dohody dočasně odstoupilo kvůli údajnému ukrajinskému útoku na ruskou flotilu. Ve středu ale Moskva oznámila, že dohodu opět začne plnit.

"Po obnovení obilné dohody vyplulo z ukrajinských přístavů šest lodí. Tím celkový počet lodí, které se vydaly z přístavů, dosáhl 426 a množství vyvezených obilovin překročilo 9,7 milionu tun," řekl podle agentury Anadolu turecký ministr obrany Hulusi Akar.

Akar tak potvrdil, že vývoz obilí plně funguje. V minulých dnech hrozilo, že další cesty lodí s ukrajinskými zemědělskými produkty ohrozí postoj Moskvy, která v pondělí oznámila, že od dohody dočasně odstupuje. Tvrdila, že jde o reakci na sobotní útok dronů proti ruské Černomořské flotile v Sevastopolu na anektovaném Krymu.

Ve středu dal prezident Vladimir Putin pokyn, aby se Rusko k plnění dohody vrátilo. Podle něj dostalo záruky, že se útok na Černomořskou flotilu nebude opakovat. Ani během dnů, kdy Rusko plnění dohody pozastavilo, se ale námořní transport obilí bezpečným koridorem přes Černé moře nezastavil a pokračoval dál.

Putin začátkem týdne obvinil Kyjev, že bezpečný koridor využil k útoku na ruskou flotilu. Podle něj Ukrajinci vyslali k Sevastopolu drony. Ukrajina to odmítá a tvrdí, že informace o údajném útoku použilo Rusko jako záminku, proč dohodu přestat plnit. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko dnes na facebooku napsal, že Ukrajina nikdy nevyužila bezpečný námořní koridor k vojenským účelům a nemá to ani v plánu. Podle něj by Kyjev plavební cestu, kudy se ze země dostává obilí, nikdy úmyslně neohrozil. Nikolenko také sdělil, že Ukrajina nepřijala žádné další závazky nad rámec červencové dohody.

Moskva kromě toho tvrdí, že se neplní část dohody, která se týká ruského exportu přes ukrajinské území. Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov dnes řekl, že Rusko v tomto ohledu stále nevidí žádné zlepšení. "Pořád nevidíme žádný výsledek, pokud jde o druhou část ujednání," citovala Lavrova agentura TASS. Šéf ruské diplomacie zároveň vyzval generálního tajemníka Antónia Guterrese k nápravě a uvedl, že Guterres dříve navrhoval, aby byly odstraněny jakékoli překážky bránící ve vývozu obilí a hnojiv z Ruska.

agl lep mka


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 10:39