Agris.cz - agrární portál

Úroda kukuřice na Slovensku podle odhadu klesne více než o polovinu

4. 10. 2022 | ČTK

Letošní úroda kukuřice na Slovensku klesne meziročně více než o polovinu a bude nejnižší za posledních 15 let, informoval dnes ČTK slovenský statistický úřad. Nižší sklizeň očekávají zemědělci podle úřadu také u dalších podzimních plodin včetně cukrové řepy, slunečnice a brambor. Farmáři v zemi už dříve upozorňovali na očekávaný výpadek produkce některých plodin, a to kvůli suchu a vysokým teplotám.

Propad úrody kukuřice na zrno by měl být ještě větší, než se dříve čekalo. Sklizeň by měla dosáhnout 740.000 tun proti téměř 1,6 milionu tun loni. Důvodem jsou hlavně nižší hektarové výnosy, klesla také osetá plocha touto plodinou.

Více než o třetinu bude nižší úroda cukrové řepy, rovněž kvůli výpadkům hektarových výnosů, ale i kvůli menším osetým plochám. Sklizeň slunečnice podle odhadu zaostane za loňskem o 18,7 procenta. Téměř o šestinu klesne úroda brambor, hlavně v souvislosti s tím, že je zemědělci pěstují na menší výměře než loni.

Slovenská vláda v září vyčlenila 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč) chovatelům hospodářských zvířat s výjimkou ryb a včel na kompenzace dopadů letošního sucha. Ministerstvo zemědělství krok zdůvodnilo i tím, že k hlavním složkám krmiva patří kukuřice, jejíž úroda bude značně nižší právě kvůli suchu.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:59