Agris.cz - agrární portál

Novela modernizuje evidenci chmelnic a umožňuje lepší kontrolu úřadu

3. 10. 2022 | ČTK

Ode dneška začíná platit novela zákona o ochraně chmele, která modernizuje evidenci chmelnic. Budou se v ní vést podrobnější informace než doposud, například údaje o skladbě chmelových odrůd. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude mít možnost při kontrolách ověřovat údaje v evidenci a kontroloři budou mít jasně vymezené pravomoci.

Ministerstvo zemědělství upozorňovalo na to, že v minulých letech někteří producenti chmele zpochybňovali právo zaměstnanců ústavu vstupovat na jejich pozemky kvůli zjištění skutečného stavu a proto bylo potřeba ujasnit pravomoci vstupovat na pozemky.

Kromě odrůdy bude nově v evidenci chmelnic uveden také dodavatel sadby. Ověřit bude možné jen chmel, který pochází z evidovaných chmelnic. Ministerstvo uvedlo, že je nutné udržovat záruku kvality chmele, protože se jedná o důležitou vývozní komoditu. Podle Svazu pivovarů a sladoven se loni vyprodukovalo 8306 tun chmele, což je o 40 procent více než v roce 2020.

ÚKZÚZ v srpnu uvedl, že plochy osázené chmelem se letos v Česku meziročně zmenšily o 0,6 procenta, tedy o 29 hektarů na celkových 4943 hektarů. Pěstitelů je letos 121, přes tři čtvrtiny chmele se pěstují v Žatecké chmelařské oblasti. Nově byly letos vysázené chmelnice na 260 hektarech, proti loňsku jsou nově osázené plochy mírně nižší.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:16