Agris.cz - agrární portál

Zemědělské společnosti Navos meziročně vzrostly tržby na 5,824 miliardy korun

28. 9. 2022 | ČTK

Společnosti Navos z Kroměříže loni meziročně vzrostly tržby z prodeje zboží, výrobků a služeb zhruba o 370,9 milionu korun. Firma zabývající se nákupem, skladováním a prodejem obilovin, olejnin, luštěnin, osiv a hnojiv utržila téměř 5,824 miliardy korun a vykázala zisk blížící se 114,6 milionu korun. V roce 2020 zaznamenala společnost z holdingu Agrofert zisk přesahující 63 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy a účetní závěrky firmy zveřejněné ve Sbírce listin.

Chladné jaro loni podle managementu firmy vedlo ke zpoždění agronomických prací a nižší produkci řepky, v polovině roku se však přírodní podmínky zlepšily. "To se projevilo ve sklizni především kukuřice, jejíž sklizeň lze hodnotit jako nadprůměrnou, což se promítlo i do poskytovaných služeb za sušení této plodiny. Z hlediska prodeje se od počátku roku projevoval nárůst cen především rostlinných komodit, které měly nejpozitivnější vliv na hospodaření společnosti a dosažený výsledek za rok 2021," uvedli ve výroční zprávě místopředseda představenstva Petr Foukal a člen představenstva Milan Foltýn.

Firma se loni dál potýkala s dopady pandemie koronaviru, které znamenaly omezení jejího fungování. Částečný dopad na ekonomiku podniku mělo zvýšení úrokových sazeb u bankovních úvěrů, výkyvy u kurzů devizových měn a hlavně nárůst cen veškerých surovin a v některých případech i jejich nedostatek. "Největší nárůst v průběhu roku 2021 zaznamenaly hnojiva a rostlinné komodity, což se příznivě projevilo i v realizované obchodní marži, především u rostlinných komodit," uvedli Foukal s Foltýnem.

Příznivá podle nich byla i situace v tržbách za služby, které vedle obchodní činnosti tvoří významnou položku hospodářského výsledku. "Jedná se především o tržby za služby sušení, čištění a skladování rostlinných komodit, pronájem nemovitostí, tržby za dopravu a ostatní služby," uvedli zástupci představenstva. Navos loni také koupil stoprocentní majetkový podíl ve firmě Společné družstvo Pomoraví se sídlem v Lanžhotu na Břeclavsku.

V průměru loni Navos zaměstnával 365 lidí, o tři méně než v roce 2020. Na jejich mzdy vynaložil asi 169,9 milionu korun. Firma loni přijala státní dotace z programu Antivirus ve výši 218.000 korun. Pro letošek podnik neočekával žádné výraznější změny ve svém fungování. Z dlouhodobého hlediska si stanovil snahu o posilování obchodního a ekonomického růstu.

Společnost Navos vznikla v roce 1994, navazuje na více než stoletou tradici služeb v zemědělské prvovýrobě v Kroměříži. Zaměřuje se především na obchodování s rostlinnými komoditami, jako jsou potravinářská pšenice a žito pro mlýny, obilí a kukuřice pro výrobu krmných směsí a řepka olejná na výrobu metylesteru a řepkového oleje. Její základní kapitál přesahuje 395 milionů korun. Pod firmu spadají dvě desítky dceřiných společností, převážně na Moravě, které se zabývají především zemědělskou výrobou. Jediným akcionářem společnosti Navos je koncern Agrofert.


Zdroj: ČTK, 28. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:02