Agris.cz - agrární portál

Vinařství Vaďura z Polešovic se při letošní sklizni potýká s deštivým počasím

27. 9. 2022 | ČTK

Vinařství Vaďura z Polešovic na Uherskohradišťsku se při letošní sklizni hroznů potýká s deštěm. Nepřízeň počasí prodlužuje naplánované práce, kvůli nadměrným srážkám bobule navíc začínají praskat. Úroda je průměrná, řekl včera ČTK spolumajitel podniku Zbyněk Vaďura.

Sklizeň vinařství zahájilo začátkem září, trvat by měla do konce října. "Snažíme se každý den, pokud možno, jít sbírat. Bohužel nám to počasí neumožňuje. Hrozny jsou zralé, akorát vody je hodně. Takže bobule se nalévají, pořád praskají. Každý rok není babí léto, jsme na to připraveni a zase z toho dobrý produkt vyrobíme," uvedl Vaďura.

Zatím je podle něj sklizena zhruba čtvrtina úrody. "Dneska sbíráme Muškát moravský, budeme pokračovat přes Rulandské bílé, Rulandské šedé," řekl vinař. Cukernatost, která má vliv na chuť vína, je o něco nižší než loni, přesto ji Vaďura považuje za slušnou. V bílých hroznech je však podle něj vinou deštivého počasí nedostatek kyselin. "Dodáváme postupně kyselinu předkvašením," uvedl Vaďura.

Část hroznů vinařství nakupuje z Maďarska a od pěstitelů z okolí. Začátkem roku zdražilo svá vína zhruba o deset procent. K dalšímu zdražení podnik pravděpodobně kvůli rostoucím cenám energií přistoupí na přelomu roku. Vinařství z valné většiny vyrábí bílá vína, která tvoří asi 80 procent jeho produkce. Zbývající část připadá na vína červená a růžová.

Vinařství Vaďura hospodaří na 13 hektarech vinic. Letos vysadilo zhruba hektar nových, kde rostou především odrůdy Solaris a Aurelius. Dvě viničné tratě podniku v červenci poškodilo krupobití, způsobené škody ale nebyly vysoké. Zatímco loni část révy napadlo padlí, tedy houbová choroba, letos vinařství tento problém podle Vaďury nemá.

Společnost hrozny zpracovává v areálu vybudovaném v roce 2008. Každoročně podle Vaďury prodá zhruba 70.000 lahví, což je asi třetina celkové produkce. Její většinu nadále tvoří sudové víno. Před nedávnem uvedla na trh také víno v plechovkách. Vína podnik prodává především ze svého sklepa v Polešovicích. K dostání jsou ale i na e-shopu nebo ve vinotéce v Uherském Hradišti, na objednání je také rozváží přímo k zákazníkům.


Zdroj: ČTK, 27. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 04:50