Agris.cz - agrární portál

Cukrovary Tereos TTD letos vyrobí podobně cukru jako loni,vyššími náklady zdraží

26. 9. 2022 | ČTK

Cukrovary společnosti Tereos TTD letos vyrobí podobné množství cukru jako loni, letošní cukrovarnická kampaň by měla být znovu úspěšná. V cukrovaru, který společnost vlastní v Dobrovici na Mladoboleslavsku, začala 21. září. V září se doprodal loni vyrobený cukr, nově vyrobený bude kvůli prudkému nárůstu výrobních nákladů dražší. Kampaň v Dobrovici potrvá zhruba 118 dnů, v druhém cukrovaru společnosti v Českém Meziříčí na Rychnovsku, kde jsou díky používání uhlí nižší náklady na energie, potrvá 140 dní. ČTK to řekl PR manažer společnosti Jakub Hradiský.

"Podle odhadů a testování vzorků, které provádíme už od srpna, předpokládáme, že to bude úspěšná kampaň, velmi srovnatelná s loňskou, výnos je jen mírně horší," řekl Hradiský. Loňský výnos se po předchozích třech letech výrazně zlepšil, množství vyrobeného cukru stouplo meziročně o 17 procent. Společnost předpokládá, že v letošní kampani ve svých cukrovarech v Dobrovici a Českém Meziříčí vyrobí zhruba 350.000 tun cukru, z toho v Dobrovici 210.000 tun, loni to bylo 348.000 tun. Branami cukrovaru denně projedou auta se zhruba 15.000 tunami cukrové řepy, za celou kampaň to bude v dobrovickém závodě kolem dvou milionů tun. Kromě cukru vyrobí letos Tereos TTD odhadem 70.000 tun krmných pelet, 400.000 hektolitrů pitného lihu a zhruba 450.000 hektolitrů energetického lihu. "U pelet letos výrobu omezujeme oproti loňsku zhruba o 30 procent, suší se ze zbytků řepy a je to extrémně nákladné na energie, i když jsme zvýšili jejich cenu, je to ztrátové," řekl Hradiský.

Cukrovary Tereos TTD zpracovávají zhruba 60 procent cukrové řepy, která na českých polích vyroste, smlouvy o dodávkách řepy uzavírá společnost zhruba s 570 pěstiteli, zejména ze Středočeského a Královéhradeckého kraje. Nejdál se řepa do Dobrovice sváží z Lounska, mají i několik dodavatelů z Německa, průměrná vzdálenost je 50 až 60 kilometrů.

Společnosti v posledním fiskálním období do konce letošního března narostly tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží o 15 procent na 6,8 miliardy korun, zisk klesl kvůli vyšším provozním nákladům o milion na 462 milionů korun. "Do září jsme prodávali cukr vyrobený za normálních podmínek, prudký nárůst cen energií se tak odrazí až na ceně cukru, který jsme začali vyrábět nyní," řekl Hradiský. Kvůli používání plynu výrazně vzrostly provozní náklady zejména v Dobrovici. "Proto se snažíme na maximum využít České Meziříčí," doplnil.

Plochy, na kterých dodavatelé Tereosu pěstují cukrovou řepu, se letos meziročně mírně zmenšily o necelá dvě procenta na zhruba 38.300 hektarů. Mírně nižší je i cukernatost, klesla ale jen v řádu desetin procenta pod 18 procent, podobně jako výnos, který je 75,8 tun z hektaru.

Každoročně investuje společnost zhruba 200 až 300 milionů do obnovy zařízení. "Máme pětiletý plán, který jde do několika oblastí, například ve snižování spotřeby energií teď rozjíždíme dekarbonizační projekt celkem za 1,5 miliardy korun," řekl Hradiský. Společnost chce do roku 2030 snížit uhlíkovou stopu. "Jednou z částí je i plynofikace kotelny v Meziříčí, což je v této době samozřejmě nevýhodné, ale je to závazek," doplnil Hradiský.

Lidé v Česku spotřebují ročně zhruba 370.000 tun cukru. Podle Hradiského nemají zatím trendy na omezování spotřeby cukru na zájem o cukr významný vliv. "Výrobci zjišťují, že cukr je v řadě vlastností nenahraditelný, je to nejlepší konzervant, je nestabilnější, chuťově nejlepší," uvedl.

V Dobrovici pracuje asi 220 lidí, celkově Tereos TTD zaměstnává na 510 zaměstnanců v sedmi továrnách. Kromě cukrovaru a lihovaru v Dobrovici jí patří také cukrovar České Meziříčí, lihovar Chrudim, Kojetín a Kolín a balicí centrum Mělník, které je v prostorách bývalého mělnického cukrovaru a kde se balí cukr do spotřebitelských balení. Ročně v Mělníku zabalí asi 90.000 tun cukru.


Zdroj: ČTK, 26. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:16