Agris.cz - agrární portál

Lesy České republiky připravují v Drábských světničkách záchranný projekt

26. 9. 2022 | Lesy České republiky, s. p.

Hradec Králové, 23. září 2022 – Drábské světničky čeká záchranný projekt, který připravují Lesy České republiky coby správci této národní kulturní památky. Ta je zatím pro veřejnost uzavřená. V září se začalo s přípravou projektové dokumentace. Návštěvníci by se zřejmě mohli znovu podívat do skalního hradu v roce 2025.

Stav Drábských světniček je kritický. Podepsala se na něm extrémní návštěvnost, takže na cestách vznikly výrazné prohlubně, ale i chování vandalů, kteří do pískovce vyrývali obrazce a nápisy. „Koncem sezóny roku 2019 jsme Světničky uzavřeli a po řadě jednání s archeology i zástupci Správy chráněné krajinné oblasti Český ráj jsme rozhodli o záchranném projektu,“ říká Michal Rousek, náměstek oblastního ředitele Lesů ČR v severních Čechách a pokračuje: „Nejprve bylo třeba vyjasnit majetkoprávní vztahy a nechat místo digitálně zmapovat kvůli projektové dokumentaci, což zajistila Západočeská univerzita v Plzni“. Lesy ČR tak získaly geodetické podklady a 3D model. Letos v září pak zadaly projekční práce, které by měly skončit nejpozději v červnu 2023. Následovat bude povolení stavby, výběrové řízení na dodavatele prací a stavba samotná. „V areálu přibudou lávky, změní se trasy i vstupní portál. Rádi bychom Světničky znovu zpřístupnili na počátku sezóny roku 2025, ale bude záležet i na stavebním trhu, tedy dostupnosti materiálů a nalezení dodavatele specializovaných prací,“ dodává Rousek.

Kontakt: Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 26. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 14:30