Agris.cz - agrární portál

Bohemia Sekt rozšířil lisovnu hroznů v Mikulově, zpracuje pět milionů kg hroznů

23. 9. 2022 | ČTK

Největší česká vinařská skupina Bohemia Sekt rozšířila lisovnu hroznů v Mikulově, dokončenou v loňském roce, a letos v ní zpracuje pět milionů kilogramů hroznů. Rozšiřování lisovny v areálu firmy Víno Mikulov bude pokračovat až do příštího roku, kdy se kapacita zvýší na 6,5 milionu kilogramů hroznů. Jde o největší zařízení tohoto typu v Česku. Celková investice do jejího vybudování se tak příští rok přiblíží 300 milionů korun, jde o největší investici v dějinách skupiny, řekli dnes novinářům ředitel Bohemia Sekt Ondřej Beránek a ředitel Vína Mikulov František Drahonský.

Stavba provozu, jehož rozloha dosahuje 6000 čtverečních metrů, začala v lednu 2018, její základ byl hotový v roce 2019, poté začala instalace technologií. "V průběhu výstavby docházelo k výrazným změnám ve stavebnictví, zejména k růstu cen až o 25 procent. Měli jsme zasmluvněnou základní stavbu, další části jsme pak řešili v průběhu výstavby, takže bohužel tato situace dopadla i na nás," řekl Drahonský.

Skupina původně avizovala, že kapacita zpracovny hroznů dosáhne až 12 milionů kilogramů, nyní ale skupina Bohemia Sekt počítá s kapacitou 6,5 milionu kilogramů. "Pokud bychom halu dovybavili další technologií, což aktuálně neplánujeme, zvládli bychom osm milionů kilogramů, a pokud by potřeby firmy narostly, ještě je tu připravený prostor pro další rozšíření," uvedl Beránek. Upřesnil, že původně plánovaná kapacita byla osm milionů kilogramů hroznů s možným rozšířením na 12 milionů. "Ke konečnému snížení došlo jednak kvůli vyšší finanční náročnosti výstavby, ale také proto, že naše potřeba volných kapacit nerostla tak dramaticky, jak jsme se při plánování domnívali," doplnil Beránek.

Po dokončení samotné stavby v roce 2019 začalo vybavování technologiemi, v roce 2020 ale byly kvůli komplikacím spojeným s pandemií koronaviru práce přerušeny. Pilotní provoz zpracovny se tak uskutečnil loni, kdy zařízením prošly čtyři miliony kilogramů hroznů, po doplnění dalších technologií dosáhla kapacita zařízení letos pěti milionů kilogramů.

Za den dokáže zařízení zpracovat 240 tun hroznů, v sezoně ho obsluhuje 14 lidí. Zařízení umožňuje minimalizovat množství odpadu, je tak ekonomičtější, pevný podíl nechává Víno Mikulov zpracovávat v kompostárnách a vrací jej jako hnojivo do vinohradů.

Provoz celého zařízení je automatizovaný a skupina Bohemia Sekt se díky jeho dokončení stala soběstačnou ve zpracování hroznů. Těch letos zpracuje devět milionů kilogramů, co nezvládne zařízení v Mikulově, zpracují střediska ve Vinařství Pavlov a v Habánských sklepích.

Skupina Bohemia Sekt je největší vinařskou skupinou v Česku, má 60 procent podíl na trhu se šumivými víny, na trhu s takzvanými tichými víny má desetiprocentní podíl. Skupina hospodaří na 600 hektarech vinic, část hroznů ale nakupuje od externích dodavatelů. Ročně skupina, která zahrnuje Víno Mikulov, Habánské sklepy, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov, prodá okolo 30 milionů lahví vína ročně.

Veronika Skálová


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:18