Agris.cz - agrární portál

Úspory při vytápění i svícení, Ministerstvo zemědělství šetří energiemi ve svých budovách

22. 9. 2022 | MZe ČR

Tisková zpráva – Až o 10 procent nižší spotřebu energií potřebných pro vytápění a ohřev vody v budově Ministerstva zemědělství (MZe) v Praze na Těšnově by měla přinést opatření, která resort v těchto dnech zavádí. Jde například o postupnou výměnu termostatických hlavic u radiátorů nebo prodloužení tlumeného vytápění budovy. Spotřeba elektřiny klesne také díky výměně vybraných zářivkových světel za LED světla.

„Jako jeden z mála resortů máme dohodnuté a zafixované ceny dodávky energií pro příští rok, přesto jsme připravili řadu opatření na snížení spotřeby energií. Některá z nich jsme schopní udělat okamžitě. Připravený ale máme i plán dlouhodobých technických opatření, který by měl ještě více snížit spotřebu energií v našich budovách,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Při vytápění budov MZe, bude resort postupovat v souladu s platnou legislativou. V kancelářích či zasedacích místnostech bude teplota nastavena na 20 °C, na chodbách či schodištích na 15 °C, vedlejší schodiště potom na 10 °C. V případě vyhlášení stavu nouze v energetice bude teplota snížena dle parametrů, které se v současnosti projednávají. V kancelářích by šlo o snížení teplot o další dva stupně na 18 °C.

V hlavní budově MZe v Praze na Těšnově v těchto dnech probíhá kontrola a nastavení termostatických hlavic v kancelářích. V technických a společných prostorech se v září a říjnu plánuje výměna 210 termostatických hlavic radiátorů za hlavice s pevně nastavenou požadovanou teplotou a výměna ventilů u schodišťových a halových topných těles.

„Prodloužili jsme také čas tlumeného vytápění budovy o dvě hodiny denně. Všichni zaměstnanci rovněž dostali informace, jak s energiemi šetřit a chovat se energeticky úsporně. Díky zavedeným opatřením může energetická úspora za vytápění jen v hlavní budově ministerstva dosáhnout kolem deseti procent,“ uvedl ministr Nekula.

Snížit spotřebu elektřiny pomůžou i další zaváděná opatření. V podzemních garážích a suterénu ministerstva se vymění závěsná zářivková světla za LED světla, z nichž některá bude spínat pohyb. Zkrátí se i doba svícení v prostorech hlavních hal budovy ministerstva. Podobná opatření se dělají i v dalších objektech, s nimiž MZe hospodaří.

MZe má připravený i plán technických opatření v dlouhodobém horizontu. Jde například o investici do výměny současné technologie vytápění a ohřevu teplé vody za modernější systém stacionárních kondenzačních kotlů. Zásadní investicí však bude výměna původních špaletových oken budovy.

„Při současném stavu oken může únik tepla z budovy dosahovat až patnácti procent tepelných ztrát. Přitom tento problém jsme mohli mít už vyřešený, kdyby předchozí ministr nezrušil připravený, schválený, vysoutěžený a dotačně podporovaný projekt na výměnu všech oken budovy Ministerstva zemědělství,“ řekl ministr Nekula.

MZe připravuje také opravy některých dalších budov ve své správě. Jde například o objekty v Ústí nad Orlicí nebo v Novém Jičíně. V předchozích letech již prošly modernizací kromě jiného budovy MZe v Šumperku, Pardubicích nebo Strakonicích. Investice v oblasti energií připravují i další organizace v resortu.

„Státní podnik Lesy ČR vytipoval zhruba sto dvacet svých budov, na které chce instalovat fotovoltaické panely. Nyní se připravuje zakázka na posouzení vhodnosti těchto objektů. Celkem by mohlo jít až o 13 700 metrů čtverečních střech, což by podniku pomohlo snížit energetickou závislost na dodavatelích elektřiny,“ vysvětlil ministr Nekula.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 22. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:26