Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo by do konce října mělo dostat doporučení na nového ředitele Lesů ČR

22. 9. 2022 | ČTK

Ministerstvo zemědělství by do konce října mělo dostat doporučení na nového generálního ředitele státního podniku Lesy ČR. Výběrové řízení má na starosti pražská personální agentura Constellation. Ministerstvo ji oslovilo poté, co ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) do čela podniku nevybral žádného ze dvou kandidátů, které mu doporučila ministerstvem sestavená výběrová komise. Novinářům to dnes řekl Sekce lesního hospodářství ministerstva Patrik Mynář. Do výběrového řízení se přihlásilo 21 uchazečů, do druhého kola užšího výběru jich postoupilo šest.

Uchazeči, kteří postoupili do druhého kola, mají do konce září zaslat svou koncepci rozvoje podniku. Během října by se mělo uskutečnit jednání před komisí, kterou tvoří zástupci ministerstva, akademické sféry, manažeři se zkušenostmi z řízení velkých společností a psychologové. "Ke konci října bychom měli získat doporučení na nového generálního ředitele," doplnil Mynář.

Do prvního kola výběrového řízení se počátkem letoška přihlásilo pět zájemců o vedení Lesů ČR. Nekula ale do čela podniku nevybral žádného ze dvou kandidátů, které mu doporučila ministerstvem sestavená výběrová komise. Ministerstvo poté uvedlo, že vyhlásí nové výběrové řízení. Podnik zatím dál vede Jiří Groda z Lesní správy Vítkov na Opavsku. Řízením podniku byl pověřen loni v prosinci poté, co Marian Jurečka (KDU-ČSL), který ministerstvo zemědělství dočasně vedl, odvolal posledního šéfa firmy Josefa Vojáčka.

Podnik v letošním prvním pololetí meziročně zmnohonásobil hrubý zisk na 4,73 miliardy korun z loňských 677 milionů korun. V růstu zisku se především odrazily vyšší ceny dřeva a větší prodej dřeva ve vlastní režii podniku. Tržby Lesů ČR vzrostly o 56 procent na 9,4 miliardy korun z 6,1 miliardy korun před rokem.

V loňském roce Lesy ČR zvýšily čistý zisk na 2,74 miliardy korun ze 44 milionů korun v roce 2020. Také loni bylo hlavním důvodem růstu zisku zvýšení cen dřeva. Podnik také od státu získal dotace na obnovu kůrovcem zničených lesů. Výší loňského zisku se Lesy ČR téměř vrátily na úroveň posledního roku před kůrovcovou kalamitou. Tehdy v roce 2017 vytvořily čistý zisk 3,08 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:46