Agris.cz - agrární portál

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby o 1,5 pct na 3,668 miliardy Kč

19. 8. 2022 | ČTK

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby zhruba o 1,5 procenta na 3,668 miliardy korun z 3,626 miliardy korun v roce 2020. Vykázala čistý zisk 206,6 milionu korun, tedy zhruba stejný jako o rok dříve. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy akciové společnosti Olma, kterou vlastní Agrofert.

Místopředseda představenstva Olmy Martin Krystián ve výroční zprávě uvedl, že Olma se loni výrazně prosadila v kategorii tvarohových dezertů, udržela si pozici jedničky na trhu s čerstvým mlékem a potvrdila pozici lídra na trhu v segmentu jogurtů a ostatních zakysaných výrobků a dezertů. "Bylo dosaženo mírně vyšší úrovně tržeb jako v předchozí roce, k čemuž přispěl především úspěšný prodej tvarohových dezertů, zakysaných výrobků a másla," komentoval loňské hospodaření.

Mlékárna Olma se loni podle Krystiána potýkala s růstem cen syrového kravského mléka, kterou hnaly vzhůru vyšší náklady chovatelů na krmiva, energie a mzdy. Podobný cenový vývoj byl i v okolních zemích. "Společnost nakoupila zhruba o 0,18 procenta více suroviny než v předchozím roce," uvedl Krystián. Olma se od loňska musí vyrovnávat s růstem cen vstupních surovin, energií a služeb. Na začátku letošního roku proto zvýšila ceny svých výrobků, jelikož už podle Krystiána nedokázala růst nákladů tlumit z vlastních zdrojů.

"Zatímco v uplynulém roce společnost limitoval především nedostatek surovin pro výrobu obalového materiálu a některých komponent, tak letos bude dalšími limitujícím faktorem vysoká inflace, která se šíří prakticky celou ekonomikou. Rizikem je pak ochota koncových zákazníků kupovat dražší produkt se stejnou intenzitou jako v předchozích letech," upozornil Krystián.

Mezi hlavní odběratele mlékárny Olma dlouhodobě patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko a smetany, kysané výrobky a jogurty. Více než desetinu tržeb Olma získává z prodeje svých výrobků v zahraničí.

Olma v posledních letech masivně investuje. Od roku 2011 s pomocí evropských dotací připravila investiční projekty bezmála za 600 milionů korun. Dotace pokryjí takřka polovinu nákladů na modernizaci výrobních technologií Olmy. V roce 2020 mlékárna dokončila vývoj tvarohových dezertů, jogurtů se sníženým obsahem cukru a nových typů pudingových dezertů. Loni Olma vykázala a přijala z podpory zaměřené na zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurence potravinářského průmyslu a z Programu rozvoje venkova investiční dotace v celkové výši 62,8 milionu korun.

Skupina Agrofert ovládla Olmu v roce 2009, kdy kapitálově vstoupila do firmy Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Milkagro do té doby vlastnili zemědělci. Olma loni zaměstnává více než čtyři stovky lidí.

Koncernu Agrofert v roce 2021 meziročně stouply konsolidované tržby o 15 procent na 184,8 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl na 5,8 miliardy korun ze 3,8 miliardy Kč v roce 2020.


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:38