Agris.cz - agrární portál

Farma Kožichovice sníží v zimě vytápění skleníků,rajčata nebudou v lednu a únoru

18. 8. 2022 | ČTK

Farma Kožichovice u Třebíče omezí v letošní zimě kvůli drahému zemnímu plynu vytápění rozsáhlých skleníků. Namísto celoroční sklizně se tam budou sklízet poslední rajčata v prosinci a další pak až od března. Společnost si už také objednala kotel na biomasu, řekl ČTK jednatel Leoš Zahrádka.

"Pozastavíme produkci přes zimní měsíce," řekl jednatel. Dodal, že to bude poprvé. Temperovat se skleníky budou i po Novém roce, kdy v nich pracovníci budou odstraňovat staré rostliny a celou plochu vyčistí a vydezinfikují. "Někdy v půlce ledna bychom dovezli malé sazeničky. Těm není potřeba tolik topit jako při dozrávání plodů," uvedl Zahrádka. Podle toho, co ví, třeba v Nizozemí omezí provoz přes zimu velká část pěstitelů.

V létě se skleníky neklimatizují, takže je teď je v nich spotřeba energií nízká. Dodávky plynu má farma pro letošek domluvené, vyrábí z něj teplo a elektřinu. Pak má v plánu topit hlavně v kotli na biomasu, využívat může i tepelné čerpadlo. "Uvidíme, jaká bude situace s cenou plynu," řekl jednatel. Doplnil, že potřeba topení ve sklenících je tak velká, že bude potřeba kombinovat všechny zdroje.

V kožichovických sklenících s rozlohou 3,3 hektaru se pěstují rajčata od roku 2019. Větší část skleníků má kvůli celoročnímu pěstování topení i umělé osvětlení. Bez přisvětlování je 0,8 hektaru. Roční produkce rajčat na farmě minulé roky byla 1200 až 1400 tun. V tomto roce farma navíc zprovoznila vytápěný fóliovník na pěstování jahod, který zabírá 3000 metrů čtverečních. "U jahod zůstaneme, nejsou moc náročné na energie," uvedl jednatel.

Farma Kožichovice, s.r.o., má 35 zaměstnanců, na výpomoc přijímá brigádníky.


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 01:48